Li Ao (772–841)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Li Ao (kinesisk: 李翱; pinyin: Lǐ Áo, født 772 i Tianshui i Gansu i Kina; død 841 i Xiangyang i Hubei) var en reformkonfuciansk filosof, forfatter og embedsmann.

Li bestod mandarineksamen som jinshi i 798 i hovedstaden Luoyang, og fikk så engasjement i keiserhoffets embedsverk. Li Ao var venn av den likeledes reformkonfuciansksinnede Han Yu. Begge kritiserte den blandingskulturen som fikk fotfeste etter An Lushan-opprøret, med sine buddhistisk-manikeistiske og nestorianske elementer.

I januar 809 forlot Li Ao Luoyang sammen med sin gravide hustru og reiste til traktene rundt Kanton for å tiltre et statlig embede der. Fra denne ferden foreligger en historisk interessant reiseskildring (Lainan Lu, 来南录) med detaljer om middelalderens sørlige Kina.

Li Aos omfattende forfatterskap er bevart for ettertiden i Liwengong Wenji (李文公文集). Dette verket er antagelig en senere bearbeidelse av de ti kapitler av Li Ao Ji (李翱集) som kjennes fra Xin Tangshu. Noen av de få dikt han skrev kan også gjenfinnes i Quan Tang Shi (全唐诗).

Litteratur[rediger | rediger kilde]