Hopp til innhold

Xiangyang (Xiangfan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Xiangyang eller Siangyang (tradisjonell kinesisk: 襄陽, forenklet kinesisk: 襄阳, pinyin: Xiāngyáng) var en kinesisk by i det nordvestre Hubei. I dag er Xiangyang – nå et bydistrikt – slått sammen med nabobyen Fancheng, så de sammen utgjør by på prefekturnivå Xiangfan.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Romansen om de tre riker heter det at det var i nærheten av Xiangyang at Zhuge Liang mottok sine tre besøk fra Liu Bei. Xiangyang var også hvor Sun Jian kjempet mot Liu Biao i 191 i de tre rikers tid.

Xiangyang er imidlertid mest kjent fra de mongolske invaderende styrkers lange og blodige beleiring (1267–1273). Den var også en viktig by i De tre rikers tid.

Kirkehistorie[rediger | rediger kilde]

Xianggang er også sete for et katolsk bispedømme som fremdeles bærer dette navn. Området ble utskilt fra det apostoliske vikariat Laohekou i 1936 og ble da et apostolisk prefektur under ledelse av kinesisk sekulargeistlighet. Det ble så elevert til bispedømme i 1951. Ved midten av 1949, sist gang det var mulig å utarbeide en grundig kirkelig statistikk, var det 20.047 katolikker blant områdets 1,5 mill. innbyggere og hele 15.546 katekumener (kandidater til voksendåp). Av de 22 prestene var to utlendinger, av de 34 ordenssøstre var 6 utenlandske. Bispedømmet hadde to sykehus, ett hjem for foreldreløse barn, ett hospits for eldre, og fire skoler med 367 elever. Allerede på Kangxi-keiserens tid (1662–1722) var det katolikker i landsbyer i området, særlig nær Qaoyang og Nanchang. Da den katolske misjon skjøt fart i området etter 1838, med italienske misjonærer og kinesiske utdannet ved Collegio cinese della Sacra Famiglia i Napoli, steg antallet kristne raskt. Hyppige uroligheter og forfølgelser førte til både utvandring og frafall, slik at antallet katolikker bar nede i 1325 i 1870. Men i 1935 var det vokst til 19.987.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 316 løper gjennom området. Den fører fra Fuzhou i Fujian via Nanchang i Jiangxi og Wuhan i Hubei til Lanzhou i Gansu.