Lewis Tappan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lewis Tappan
Født1788[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Northampton
Død1873[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Brooklyn Heights
BeskjeftigelseForretningsdrivende, politiker Rediger på Wikidata
EktefelleSusannah Aspinwall
FarBenjamin Tappan[5]
MorSarah Homes Tappan[5]
SøskenArthur Tappan
Benjamin Tappan
BarnLucy Maria Tappan[5]
William Aspinwall Tappan
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtGreen-Wood Cemetery

Lewis Tappan (født 1788, død 1873) var en abolisjonist fra New York som arbeidet for å frigjøre slavene på «La Amistad». Han ble kontaktet av abolisjonister fra Connecticut kort tid etter at «La Amistad» ankom til havn. Han fokuserte i hovedsak på de afrikanerne som ble holdt ombord. Han fikk sikret at de fikk høyt kvalifiserte advokater som førte til at de ble satt fri etter at deres sak ble tatt helt opp til De forente staters høyesterett. Sammen med sin bror Arthur klarte Tappan ikke bare å skaffe rettshjelp og frihet for afrikanerne, men han klarte også å øke offentlig støtte og pengestøtte. Han organiserte også reisen hjem igjen til Afrika for de medlemmene av gruppen som overlevde.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lewis Tappan var bror av Senator Benjamin Tappan og abolisjonist Arthur Tappan. Hans foreldre var strikte kalvinister. Når Lewis var gammel nok til å arbeide måtte han hjelpe sin far i hans butikk. Familien Tapapns var en middelklassefamilie.

På hans 16. fødselsdag gikk Lewis sammen med sin bror Arthur inn i silkehandelen. Han skaffet seg en formue. Han utvidet sin næringsvirksomhet til flere felter og til slitt startet han The Mercantile agency i 1841 i New York City. The Mercantile agency var forgjengeren til Dun & Bradstreet (D&B) og moderne kredittrapporteringstjenester.

Etter at Lewis ble overbevist av Arthur at han burde lese biografien om William Wilberforce som ledet arbeidet med abolisjonisme i Storbritannia startet han sitt arbeid for abolisjonisme også i USA. Han er velkjent for sitt arbeid for å sette fri afrikanerne på det spanske skipet «La Amistad».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Trove, Trove person-ID 989199, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b CERL Thesaurus, CERL-ID cnp02032688, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Faceted Application of Subject Terminology, FAST-ID 2471, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6vq340m, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Geni.com[Hentet fra Wikidata]