Leuctridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leuctridae
Leuctra inermis Foto: James K. Lindsey
Leuctra inermis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leuctridae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 200 i verden, 133 i Europa, 4 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Leuctridae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i vann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

De fleste artene lever i kjøligere områder og mange finnes hovedsakelig på den nordlige halvkule. De mangler også på de kaldeste stedene som i Arktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de voksne har nymfene haletråder. Her Leuctra fusca. Foto: James K. Lindsey

Kroppen er mørk brun på farge og mellom 6 og 13 millimeter lang. Artene i denne gruppen har to svärt korte haletråder (cerci).

De fire vingene har samme form, men bakvingene er noe mindre enn framvingene. I hvile ruller den vingene tett sammen rundt kroppen og insektet virker nåletynt. Vingespennet er mellom 10 og 20 millimeter.

Nymfene er ganske flate og vanligvis gul eller oker farget. Nymfene har to haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Om våren og utover forsommeren finnes de nyklekte voksne på snø, langs bekker. De voksne sitter ofte på en trestamme eller en stein.

Leuctridae har nymfestadiet i både stillestående og rennende vann. Både i mindre bekker, små dammer og innsjøer.

Parringen skjer i vegetasjonen ikke langt fra vannet, tidlig om våren. Hunnen legger eggene i vannmassene. Nymfen kryper rundt på bunnen, både på sand bunn og blant planter. De lever av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. De voksne spiser ikke.

Leuctridae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene kan bruke flere år på utviklingen, og noen arter kan ha mer enn 10 hudskifter.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]