Lençóis Maranhenses nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lençóis Maranhenses nasjonalpark
Lencois Maranhenses 7.jpg
En lagune i nasjonalparken.
LandBrasil Brasil
OmrådeMaranhão
Areal1 550 km²
Opprettet2. juni 1981

Lençóis Maranhenses nasjonalpark
2°32′00″S 43°07′00″V

Lençóis Maranhenses nasjonalpark (portugisisk: Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses) er en nasjonalpark i den nordøstlige brasilianske delstaten Maranhão like øst for Baía de São José. Det er et område med lavt, flatt land med store sanddyner som tidvis er fylt med vann. Parken dekker et område på 1 550 km²[1], og til tross for mye regn er det nesten ingen vegetasjon i området. Området ble nasjonalpark 2. juni 1981.

Siden området består av store hvite sanddyner kan det minne om en arketypisk ørken, men er egentlig ikke en ørken. Parken ligger rett utenfor Amazonasbekkenet, og omfattes av den årlige regntiden i begynnelsen av året. Regnet forårsaker et fenomen der vannet samler seg i bunnen av sanddynene, og siden sanddynene ligger på ugjennomtrengelig berggrunn kan det ikke sige ned i bakken, men blir liggende på overflaten. De resulterende blå, grønne og svarte «lagunene» er omringet av sanddynene, og er på sitt største mellom juli og september.

Oversiktsbilde over sanddyner og laguner i Lençóis Maranhenses nasjonalpark.

Lagunene har et stort antall fisk som ankommer når de er på sitt største etter juli, når de er sammenkoblet med elver som Rio Negro. Noen av fiskeartene, deriblant Hoplias malabaricus, ligger i «dvale» i søla når det meste av vannet har fordampet, og kommer fram igjen når neste regntid kommer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lençóis Maranhenses» (portugisisk). Parque Lençóis. Arkivert fra originalen 23. juli 2015. Besøkt 22. juli 2015. 
  2. ^ Ronaldo Ribeiro (juli 2010). «Brazilian Dunes» (engelsk). National Geographic. Besøkt 22. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]