Leila Trabesi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leila Trabesi
Tunisian first lady Leila Ben Ali (close-up).jpg
Født24. oktober 1956 (61 år)
Tunis
Ektefelle Zine El Abidine Ben Ali
Søsken Belhassen Trabelsi
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Tunisia

Leila Trabesi (født 20. juli 1957), er kona til Zine el-Abidine Ben Ali som var den tidligere presidenten i den tunisiske republikken og hun var dermed førstedamen i Tunisia. Hun er den nåværende presidenten i den arabiske Women Organization (AWO) og leder av Basma Association, en veldedig organisasjon som arbeider for å sikre sysselsetting for funksjonshemmede. I juli 2010 grunnla fru Ben Ali Saida, for å bedre omsorg for pasienter med kreft i Tunisia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Leila Ben Ali er datter av Mohamed og Saida Trabelsi. Hun har 10 brødre og søstre. Før sitt ekteskap i 1992 med president Ben Ali, jobbet hun som frisør og hadde lite formell utdanning. Etter hennes romantiske forhold og påfølgende ekteskap med den tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali, steg hun og hennes familie til ulike posisjoner innen tunisisk politikk og andre fremtredende roller i Tunisia.

Familien ble ble etter hvert kjent for deres grådighet, makt og hensynsløshet for å berike seg selv.

Leila Ben Ali og mange av hennes slektninger flyktet fra Tunisia til Saudi-Arabia, den 14. januar 2011, etter folkets revolusjon fant sted også der. Leila Ben Ali har vært aktiv innen filantropi og humanitært arbeid i rollen som Tunisias førstedame. Hun grunnla Basma Association i 2000 for å bidra med å sikre sysselsettingen for funksjonshemmede i arbeidslivet, og hun har ledet organisasjonen siden den gang.

Under hennes ledelse har hennes veldedige foreningen gitt mikrofinans-lån, sikret sysselsetting for mange mennesker, og de åpnet et senter for funksjonshemmede i oktober 2010. Senteret tilbyr teknisk opplæring på en rekke områder, inkludert informatikk, broderi, snekring, teater og musikk. Førstedamen har også tatt initiativ til å bedre kreftbehandlingen i Tunisia. Hun ga ofte foredrag, og var til stede ved offisielle seremonier og av og til holdt hennes mann taler. Leila Ben Ali og president Ben Ali har tre barn sammen.

Det er blitt rapportert at Leila Ben Ali fjernet 1,5 tonn gullbarrer (verdt ca. $ 65 mill. kroner) fra sentralbanken i Tunisia (som representerer en fjerdedel av den tunisiske gullbeholdningen) før hun flyktet fra landet da hennes ektemann ble styrtet den 14. januar 2011, imidlertid skal fjerningen av gullet blitt avvist av banken. Den sveitsiske regjeringen kunngjorde at de hadde fryst millioner av dollar som ble holdt i bankene.