Leif Holbæk-Hanssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leif Holbæk-Hanssen
Født27. mars 1917[1]Rediger på Wikidata
Død10. apr. 1991[1]Rediger på Wikidata (74 år)
BeskjeftigelseSiviløkonom, antroposof
Embete
Utdannet vedCopenhagen Business School
EktefelleSynnøve Louise Holbæk-Hanssen (1941–)[1]
BarnIngrid Løvlie (født Holbæk-Hanssen)
Ole Holbæk-Hanssen
Hilde Dagny Holbæk-Hanssen
NasjonalitetNorge

Leif Holbæk-Hanssen (født 27. mars 1917 i Kristiania, død 10. april 1991 i Oslo) var en norsk siviløkonom. Han ble utnevnt til Norges første professor i markeds- og distribusjonsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.[2] Han var hele sitt akademiske liv en sentral person i utviklingen av nordisk markedsføring. Han lanserte også en helhetlig fremstilling av en alternativ økonomi som på vesentlige punkter brøt med etablerte sannheter innenfor fagområdet. I 1967 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[3]

Norges første markedsføringsbyrå[rediger | rediger kilde]

I 1944 etablerte Leif Holbæk-Hanssen Norges første markedsføringsbyrå, Fakta,[4] og ble president European Society of Marketing Research i 1958. Han utga trebindsverket Metoder og modeller i markedsføringen (der de antroposofiske grunnholdningene kommer klart frem) Tanum-Norli 1976. Holbæk-Hanssen var også ansvarlig for innhold og gjennomføring av doktorgradkurs i «samarbeidsøkonomi» (basert på tregreningstanken) ved NHH (1985–1988).

Perspektivendring innen økonomien nødvendig[rediger | rediger kilde]

Leif Holbæk-Hanssen argumenterte for at det var nødvendig med en omfattende perspektivendring for å fange inn de komplekse problemstillingene i det økonomiske livet. Et element i denne perspektivendringen var at samfunnet måtte forstås ut fra et dynamisk tregreningsprinsipp. Med det mente han at samspillet mellom økonomi, politikk, (rettsliv) og kultur (åndsliv) sto i et gjensidig påvirkningsforhold. Utgangspunktet må være en organisk helhetstenkning der både næringslivet og forbrukerne har et forvaltningsansvar for både menneskelige og naturgitte ressurser.

Leif Holbæk-Hanssen etterlot seg mange upubliserte manuskripter, og i 2009 ble hans beste essays redigert til boken Økonomi og samfunn – når mennesket blir viktigst. Professor Ove Jakobsen ved Handelshøgskolen i Bodø, en av Holbæk-Hanssens økonomistudenter, var en viktig veileder i dette arbeidet.

Holbæk-Hanssen var en pionér i å tenke alternativt i økonomiske termer som ikke ble fullt forstått av sine samtidige kolleger. I dag treffer temaene de mest sentrale spørsmålene knyttet til miljø- og finanskrise.[trenger referanse]

Holbæk-Hanssen var en av initiativtakerne til opprettelsen av Cultura Sparebank i 1982 blant flere antroposofer i Norge. De var inspirert av Gemeinschaftsbank i Tyskland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Leif Holbæk-Hanssen er død». NTB. 11. april 1991. 
  3. ^ «Leif Holbæk-Hanssen». Norsk biografisk leksikon (norsk). Kunnskapsforlaget. Besøkt 24. februar 2012. 
  4. ^ «Meningsmålinger». Adresseavisen. 29. september 2008. s. 16. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Økonomi og samfunn – når mennesket blir viktigst, Foredrag og artikler, Leif Holbæk-Hanssen Antropos Forlag 2009, ISBN 9788279400844.
  • Et samfunn for menneskelig utvikling – Bidrag til tenkningen om alternativ framtid, Tanum-Norli 1984.
  • Vennbok til professor Leif Holbaek-Hanssen i anledning av 65-årsdagen 27 mars 1982, Tanum-Norli, Oslo 1982, 163-171
  • Metoder og modeller i markedsføringen 1 – System, oppgave, beslutning og uvisshet Tanum 1973
  • Metoder og modeller i markedsføringen 2 – Markedsbeskrivelse, markedsvarsling og prognoser Tanum 1974
  • Metoder og modeller i markedsføringen 3 – Planlegging, budsjettering og styringssystemer Tanum 1976

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]