Lederne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ledernes logo.

Lederne er en arbeidstakerorganisasjon for ledere som kan ha ansvar for medarbeidere, økonomiske resultater eller prosjekter.

Organisasjonen har pr 2022 over 16 500 medlemmer i vel 1 200 virksomheter.[trenger referanse]

Historie, formål og medlemmer[rediger | rediger kilde]

Lederne ble stiftet i Bergen i 1910 av Carl Jensen under navnet De industrielle Formænd og Værksmestres Landsforbund. I perioden 1927 til 1998 het forbundet Norges Arbeidslederforbund (NALF), og siden 1998 heter forbundet Lederne.[1]

Lederne er en medlemsstyrt, partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon for ledere, teknikere og andre tekniske og administrative stillinger i norsk arbeidsliv. Lederne jobber for å skape trygghet og verdi for sine 16 500 medlemmer. og er partipolitisk uavhengig. Organisasjonen har avtaler med de fleste arbeidsgiverorganisasjoner, og tilbyr blant annet støtte til kurs og etterutdanning, nettverksarenaer, forsikringer og økonomisk støtte ved arbeidsledighet. Lederne er ikke medlem i noen hovedsammenslutning.

Ledernes beslutningsorganer[rediger | rediger kilde]

Kongressen er Ledernes øverste organ er og avholdes hvert annet år. Her møtes representanter fra Ledernes avdelinger. På dagsorden står politiske saker og strategier. Hvert fjerde år gjennomføres valg av hovedstyre (hver avdeling velger sin representant) og forbundsleder og nestleder.

Landsmøte avholdes annethvert år, i år det ikke avholdes kongress. Alle kongressdelegater innkalles til Landsmøte, hvor regnskapsrapport for siste år og hovedstyrets orientering om året som har gått fremlegges. I tillegg gjennomgås status på Ledernes handlingsprogram og andre aktuelle fag-, organisasjons- og tariffpolitiske saker.

Hovedstyret er Ledernes øverste politiske organ mellom kongressene. Hovedstyret består av 21 medlemmer; forbundsleder, nestleder, 18 medlemmer valgt av avdelingene og en ansattrepresentant.

Ledernes hovedstyre kongressperioden 2021-2025

Avdelingene er organisert dels etter geografi og dels etter bransje og består av bedriftsgrupper og enkeltmedlemmer. I dag er Lederne organisert i 18 avdelinger, 13 geografiske avdelinger og 5 bransjeavdelinger.

Avdelingene skal avholde avdelingsmøte annethvert år (i kongressåret). Møtet avholdes innen 1. mars. Avdelingene ledes av et styre valgt av og blant avdelingens medlemmer, og skal sammen med bedriftsgruppene ivareta avdelingens organisasjonsarbeid. Styret planlegger og tilrettelegger for medlemsaktiviteter og har ansvaret for at alle medlemmene i avdelingen får et godt og likeverdig medlemstilbud.

Forbundets ledelse[rediger | rediger kilde]

Ledernes kongress gjenvalgte 11. juni 2021 forbundsleder Audun Ingvartsen og nestleder Liv Spjeld By for fire nye år.[2]

Generalsekretær fra mars 2021 er Stein Zander (konstituert fra september 2020).[3]

Fokusområder[rediger | rediger kilde]

Norsk Ledelsesbarometer[rediger | rediger kilde]

Siden 2008 har Lederne gjennomført undersøkelsen «Norsk Ledelsesbarometer». Den har til hensikt å sette fokus på norsk arbeidsliv- og ledelsestrender, og utføres blant Ledernes medlemmer. Den kartlegger også deres lønnsforhold.

Den norske ledelsesmodellen[rediger | rediger kilde]

Våren 2013 ga Lederne i samarbeid med June-Kristin Lima Bru ut boken «Den norske ledelsesmodellen». Boken handler om den norske ledelsesmodellen[død lenke].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]