Lederartikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En lederartikkel er en redaksjonell kommentar hvor en avis eller annen publikasjon gir uttrykk for sitt syn i en eller flere saker[1]. Den skrives av redaktøren i mindre aviser, men i større aviser har man gjerne flere lederskribenter. Artiklene signeres som regel ikke, men det forekommer. De står for avisens regning og har en fast plass i avisen, gjerne sammen med øvrig kommentarstoff i avisen.

Tidligere var de fleste norske aviser knyttet til politiske partier. Da kunne den samme lederartikkelen bli skrevet fra partikontoret og bli trykket i alle aviser i nettverket. Selv om det fremdeles kan være aviser knyttet sammen i et konsern, er det ikke lenger vanlig at lederartiklene kommer fra et hovedkontor.

Noen aviser, særlig lokalaviser, har heller ikke lederartikler hver dag, men bruker dem når det er noe de vil sette på dagsordenen i lokalsamfunne[2].

Over tid har det utviklet seg en situasjon hvor noen aviser har flere lederartikler. Da vil gjerne en første være en større artikkel, mens den andre er mye kortere. Flere av de store norske avisene har etter hvert fått en slik andre lederartikkel, blant annet Aftenposten, Dagbladet, Fædrelandsvennen og VG. I The Times og Dagens Næringsliv har det også blitt en tradisjon for å lage en morsom tredje lederartikkel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «leder – avisartikkel». Store norske leksikon. 18. februar 2019. Besøkt 28. mars 2022. 
  2. ^ «Bergens Tidende slutter med faste, daglige ledere». www.bt.no. Besøkt 28. mars 2022.