Lawrence Oates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lawrence Oates
Født17. mars 1880
Putney, England
Død17. mars 1912 (32 år)
Rossbarrieren, Antarktis
BeskjeftigelsePolfarer
Utdannet vedEton College
Willington School
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Storbritannia
UtmerkelserVictoria Cross
Polarmedaljen
Queen's South Africa Medal

Lawrence Edward Grace Oates, ofte kalt Titus Oates, (født 17. mars 1880, død 17. mars 1912) var en engelsk polfarer som deltok på Robert Falcon Scott sin mislykkede ekspedisjon til Sydpolen.

Oates ble født i Putney nær London og tok utdannelse ved Eton College. Han deltok i boerkrigen og fikk en skuddskade i det venstre benet som gjorde at det ene benet var litt kortere enn det andre

I 1910 søkte Oates om å få være med på Scott sin ekspedisjon til Antarktis og han ble valgt ut på bakgrunn av hans evne til å håndtere hester og at han kunne skaffe finansiell støtte til ekspedisjonen. Scott valgte ut Oates som en av de fem som skulle gå hele veien til polpunktet, men Oates selv hadde liten lyst til å fortsette og hadde problemer med skuddskaden som ble forverret av skjørbuk.

På hjemturen fra polpunktet opplevde ekspedisjonen stadig verre forhold. Etter at Edgar Evans døde den 17. februar fikk Oates alvorlige forfrysninger og ble raskere svakere enn de øvrige i gruppen. Dette førte til at gruppen tapte tid, Oates gav uttrykk for at han skulle etterlates i soveposen, noe han ikke fikk gehør for hos de øvrige medlemmene. Oates innså at dersom de andre skulle ha en mulighet til å overleve måtte han ofre seg. På sin 32. bursdag forlot han teltet og gikk ut i snøstormen som raste utenfor med de legendariske ordene:

Jeg går meg en liten tur, og det kan ta sin tid.

Oppofrelsen skulle vise seg å være forgjeves da de øvrige medlemmene av ekspedisjonen døde bare 20 km fra et stort depot.

Liket av Oates har aldri blitt funnet.