Lathrobium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Lathrobium
Lathrobium bipartitum
Lathrobium bipartitum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lathrobium
Gravenhorst, 1802
Norsk(e) navn:
Hører til: Paederinae, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: , 10 arter funnet i Norge, 83 i Europa
Habitat:
Utbredelse: Holarktis
Delgrupper:


Lathrobium er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien Paederinae i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er middelsstore, slanke, kortbeinte kortvinger som i stor grad lever nede i bakken.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5-10 millimeter), lange og smale, sylindriske kortvinger. Hele kroppen er kraftig punktert og med spredte, korte hår. På farge er de svarte eller brunlige, beina ofte rødlige. Hodet er litt flatt, fasettøynene ganske små, antennene froholdsvis korte og kraftige. Halsen er markert men forholdsvis tykk. Pronotum er nesten rektangulært sett ovenfra, med litt avrundede hjørner, tydelig lengre enn bredt. Dekkvingene er temmelig korte, bakkroppen lang og sylindrisk. Beina er svært korte og kraftige. Disse billene er preget av sitt underjordiske levesett. Noen arter har reduserte øyne og flygevinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse lange og smale billene lever i stor grad underjordisk, der de graver i jorda. De er blant annet vanlige i strølaget og rett under dette i skog.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]