Lars Larsen Ingulfsvand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Larsen Ingulfsvand
Født25. mars 1859Rediger på Wikidata
Død1913Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Etter jakta. Foto: Lars Larsen Ingulfsvand/Levanger Museum

Lars Larsen Ingulfsvand (eller Ingulf, født 25. mars 1859, død 1913[1]) var fotograf og bosatt i Lierne i Nord-Trøndelag. Etter å ha gått i lære hos fotograf Danielsen på Namsos etablerte han seg som fotograf i Lierne. Ved siden av drev han som gardbruker og treskjærer. Han startet som fotograf i 1885, og drev på frem til sin død i 1913. I tillegg var Lars Larsen Ingulfsvand reisende fotograf i nabokommunene Røyrvik, Namsskogan og også i Frostviken i Sverige. I lang tid hadde han verken atelier eller mørkerom, han fikk ikke atelier før i 1903 og portrettene ble tatt utendørs.

Det var uvanlig at en fotograf på denne tida valgte å etablere seg i ei såpass lita bygd. De aller fleste fotografene drev studioer i byer der de hadde mulighet for sikrere og større inntekter. I tillegg til de formelle portrettene og gruppebildene, tok Ingulfsvand bilder fra møtet mellom sørsame- og bondekulturen, noe som ellers er lite dokumentert på landsbasis. På denne måten representerer samlingen et særskilt innblikk i dagliglivet i et stykke Utkant-Norge, og i møtet mellom norsk og samisk kultur. I tillegg omfatter samlingen fotografier av hans sønn Lars Ingulf.

Samlingen etter Lars Larsen Ingulfsvand teller ca. 3 300 negativer, i tillegg til en del teknisk utstyr. Samlingen er eid av Nord-Trøndelag fylkeskommune og driftes og deponeres på Levanger Fotomuseum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fotograf Lars Larsen Ingulfsvand 1859-1913. Hans bilder fra Lierne, Namsskogan og Røyrvik kommuner og Frostviken i Sverige. Levanger Museum. Aasmund Holand, Susan Matland, Nils Torske. ISBN 829084203-1
  • Susanne Bonge: Eldre norske fotografer. Fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Universitetsbiblioteket i Bergen ISBN 827130 014-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]