Lars Hess Bing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Hess Bing
Født1761Rediger på Wikidata
Død22. april 1819Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse TopografRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Lars Hess Bing (døpt 10. september 1761 i Throndhjem, død 22. april 1819 i Sogndal) var en norsk sorenskriver og topograf, farfar til Nicolai Christian og Kristian Magdalon Bing.

Bing kom 1776 i tjeneste hos sorenskriver T.A. RostedInderøy og ble her i 13 år – til sist som fullmektig. Bing tok juridisk eksamen i 1790 og fik straks etter stilling som prokurator ved over- og underrettene. Han oppholdt seg i de nærmeste følgende år i København og arbeidet som jurist. Her benyttet han tiden til å ubearbeide sin beskrivelse over Norge med dets gamle biland i leksikalsk form, som ble utgitt i 1796.

I 1795 ble han birkedommer og skriver samt forlikskommissær på Læsø. I 1806 ble han forflyttet som sorenskriver til Østre Raabyggelaget, 1810 til Ryfylke, 1813 til Sunnhordland, hvor han døde. Sine topografiske arbeider arbeidet han videre med på Læsø og i Raabygdelaget og har gitt beskrivelser over begge. Hans Norges Beskrivelse hadde betydning for sin tid, selv om den i kritisk henseende er svak og mangelfull.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]