Larry McDonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Larry McDonald
Larry McDonald.jpg
Født1. april 1935
Atlanta, Georgia
Død1. september 1983 (48 år)
Sakhalin, Sovjetunionen
Beskjeftigelse Kirurg
Parti Det demokratiske parti
NasjonalitetUSA
Kongressrepresentant
3. januar 1975–1. september 1983
ValgkretsGeorgias 7. distrikt
ForgjengerJohn W. Davis
EtterfølgerGeorge Darden

Lawrence Patton «Larry» McDonald (født 1. april 1935 i Atlanta i Georgia, død 1. september 1983) var en amerikansk demokratisk politiker. Han var medlem av Representantenes hus for Georgias 7. distrikt fra 1975 til sin død. Han var passasjer om bord på Korean Air Lines Flight 007, som ble skutt ned av sovjetiske raketter, og han ble deretter antatt død. McDonald var det eneste sittende medlemmet av den amerikanske Kongressen som ble drept av Sovjetunionen under den kalde krigen.

Bakgrunn og yrkeskarrière[rediger | rediger kilde]

Larry McDonald ble født i den østlige delen av byen DeKalb County i Atlanta. Han var fetter av general George S. Patton. Som barn gikk han på privateog sneversynt skoler før han begynte ved en ikke-tverrkirkelig high school. Han brukte to år på high school før han avla eksamen der i 1951. Han studerte ved Davidson College fra 1951 og frem til 1953, der han brukte mye tid på å studere historie. Han gikk videre til å studere ved Emory University School of Medicine i en alder av 17 år, derfra ble han uteksaminert i 1957. Han ble senere utdannet urolog ved Grady Memorial Hospital.

Fra 1959 til 1961 tjenestegjorde han som kirurg i den amerikanske marinen, og var stasjonert ved marinebasen i KeflavíkIsland. McDonald giftet seg med islenderen Anna Tryggvadottir, som han til slutt fikk har tre barn sammen: Tryggvi Paul, Callie Grace og til slutt Mary Elizabeth.

Etter at han kom tilbake fra militær tjeneste, praktiserte han medisin ved McDonald Urology Clinic i hjembyen Atlanta. Han fikk en økende interesse for politikk, og leste bøker om politisk historie og amerikansk utenrikspolitikk. McDonalds lidenskapelig opptatthet av politikk førte til en skilsmisse med hans første kone.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

Han var en konservativ demokrat, og var aktiv i en rekke sivile organisasjoner. Han var kjent for sin trofaste motstand mot kommunismen, og ble med i den konservative, antikommunistiske organisasjonen John Birch Society i 1966 eller 1967. McDonald satt som president i John Birch Society i 1983. Han var også medlem av Georgia State Medical Education Board, der han satt som formann mellom 1969 og 1974, National Historical Society og Cobb County Chamber of Commerce, og han fikk også en rekke sivile utmerkelser.

McDonald stilte som kandidat for Kongressen i 1972 men han mislykkes, før han ble valgt inn i Representantenes hus fra Georgias 7. distrikt i november 1974. Distriktet omfattet de fleste av Atlantas nordvestlige forsteder. Han giftet seg i 1975 med Kathryn Jackson, som han traff da han holdt en politisk tale i California. Han ble gjenvalgt til Kongressen fire ganger, og ble sittende frem til sin død den 1. september 1983. McDonald ble ofte motarbeidet av medlemmer i eget parti som mente at han var altfor konservativ.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]