Lapseki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lapseki
Lapseki havadan.jpg

Kart over Lapseki

LandTyrkia Tyrkia
ProvinsÇanakkale
Areal882 km²
Befolkning10 889 (2010)
Bef.tetthet30,98 innb./km²
Nettsidewww.lapseki.gov.tr/
Posisjonskart
Lapseki ligger i Tyrkia
Lapseki
Lapseki
Lapseki (Tyrkia)
Kart
Lapseki
40°20′38″N 26°41′01″Ø

Lapseki (gresk: Λάμψακος – Lampsakos) er en by og distrikt i provinsen Çanakkale, Tyrkia. Per 2010 har den en befolkning på 10 889. Ordføreren er Gani Mehmet Ekim (MHP).

Hovednæringen i distriktet Lapseki jordbruk, men fiske og turisme er også viktig. De mest kjente produktene fra distriktet er kirsebær og fersken, og det arrangeres en kirsebærfestival i byen hvert år i begynnelsen av juni.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av greske kolonister fra Fokaia i det 6. århundre f.Kr. Like etterpå ble det en hovedkonkurrent til Milet og kontrollerte handelen gjennom Dardanellene. Det moderne tyrkiske navnet er avledet fra det opprinnelige greske navnet. Lapseki ble grunnlagt rundt 500 f.Kr., og var en av fire bosetninger langs Dardanellene på det tidspunktet.

I antikken hadde byen navnet Pityausa. Kong Mendrom forsvarte kolonistene fra Fokaia mot angrep fra lokalbefolkningen, og han fikk preget mynter for første gang i byens historie. Myntene ble preget i navnet til kongens datter, Lapseke, og senere ble byen gitt dette navnet av kolonistene for å uttrykke sin gjeld til ham. På denne måten ble byens navn Lampsakos, senere Lapseki, helt til i dag.

Byen var en lang periode under bysantinerne, og gikk deretter over på osmanske hender etter at den ble erobret av Süleyman Pasha i 1356. På slutten av første verdenskrig var byen okkupert av britiske og franske styrker. Byen byen frigjort 25. september 1922, mot slutten av uavhengighetskrigen. I området er gravene til 15 000 soldater som mistet livet under uavhengighetskrigen.