Langness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over bukta mellom Castletown og Langness.

Koordinater: 54°03′45″N 4°37′16″V Langness er en halvøy som stikker ut fra sørøstlige kysten av øya Man i Irskesjøen. Navnet har en norrøn opprinnelse og betyr rett og slett et langt nes. Det er forvansket til Langlishmansk. Langness kapsler inn og gir den gamle middelalderbyen Castletown en naturlig havn der hvor Silverburn River renner ut i Castletown Bay innenfor Langness.

I forhistorisk tid var Langness en øy som over tid ble knyttet til fastlandet Man på grunn av strøm og avleiring i det som kalles for en tomboloeffekt.

Den lille bygda Derbyhaven ligger på den tynne stripen med land som er Langness, kort veg fra Castletown. Helt på sydtippen av halvøya er Dreswick Point, den del av Man som ligger lengst sørøst, mens den nordligste delen av Langness er St. Michael's Isle, og blir også populært referert til som «Fort Island». Stedet var tidligere ikke sammenføyd ved høyvann, men er nå forbundet med en tynn, opphøyd veg som ble bygget på midten av 1700-tallet. Øya består av skifer og av svært surt jordsmonn.

Krøniken om kongene av Mann og Øyene har nedtegnet to store slag på St. Michael's Isle på midten av 1200-tallet da England, Skottland og Man sloss om kontrollen over øya. Det første slaget var i 1250, og ble vunnet av manxmenn, men 25 år senere i 1275 tapte de mot Skottland. I begge slag gikk invasjonsstyrkene i land på St. Michael's Isle.

Men øya var også et sted for religiøs dyrkelse. Det ble først bygget et lite keeill og deretter et kapell og kirkegård. Fortsatt er det ruiner fra denne bebyggelsen. Øya ble omgjort til et fuglereservat i 1936 hvor vegetasjonen og klippene gir naturlige reirområder. Mange ulike insekter holder også til på øya.

Castletown Golf & Country Club, som også fungerer som hotell, ligger på halvøya og har hatt flere internasjonale mesterskap. I 2005 ble mesterskapet Duke of York Young Champions Trophy holdt av klubben.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]