Lagaan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagaan: Once Upon a Time in India
Generell informasjon
SjangerMusikal / Drama / Romantikk
Utgivelsesår2001
Prod.landIndia
Lengde3 t. 44 min.
SpråkHindi / Engelsk / Bhojpuri
Bak kamera
RegiAshutosh Gowariker
ProdusentAamir Khan
ManusforfatterKumar Dave
Sanjay Dayma
MusikkA. R. Rahman
SjeffotografAnil Mehta
KlippBallu Saluja
Foran kamera
MedvirkendeAamir Khan
Gracy Singh
Rachel Shelley
Premiere15. juni 2001 (India / UK / USA)
30. august 2002 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Lagaan (hindi: लगान; urdu: لگان; norsk oversettelse: Landskatt), også kjent som Lagaan: Once upon a time in India er en bollywoodfilm fra 2001, regissert av Ashutosh Gowariker.

Filmen gjorde stor suksess utenfor miljøene som vanligvis ser på bollywoodfilmer, og ble blant annet nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. I 2001 fikk den hovedprisen Juryens pris ved Bergen Internasjonale filmfestival.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling er satt i britisk India på slutten av 1800-tallet. Den britiske kapteinen Andrew Russell (Paul Blackthorne) krever stadig høyere skatter av den lokale herskeren, Raja Pooran Singh. Rajaens undersåtter har ingen mulighet til å betale kravet, blant annet på grunn av tørke.

Småbonden Bhuvan (Aamir Khan) utfordrer Russell til en cricketkamp som skal avgjøre skattetvisten. Vinner inderne slipper de å betale, mens om britene vinner dobles skatten. Inderne har ingen erfaring med cricket og er klare underdogs mot de erfarne britene, men i kjent bollywoodstil vinner de snille.

Lagaan inneholder også en kjærlighetshistorie, der Russells søster Elizabeth (Rachel Shelley), bondejenta Gauri (Gracy Singh) og Bhuvan er involvert. Dette dramaet er en klar parallell til historien om Krishna, Radha og Rukmini i hinduistisk mytologi.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]