Hopp til innhold

Labasa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Labasa
LandFijis flagg Fiji
ØyVanua Levu
ProvinsMacuata Province
Ligger vedLabasa River
Befolkning7 706 (2007[1])
Posisjonskart
Labasa ligger i Fiji
Labasa
Labasa
Labasa (Fiji)
Kart
Labasa
16°26′00″S 179°22′00″Ø

Labasa, (uttales Lam'basa), er en by i provinsen Macuata i den nordøstlige delen av øya Vanua Levu i Fiji. Byen er den største på øya med en befolkning på 27 949 (med forsteder) ved siste folketelling i 2007[1].

Selve byen er bygd på deltaet som er dannet av de tre elvene Wailevu, Labasa (som byen har fått sitt navn etter) og Qawa. Elvene Labasa og Qawa er forbundet med en 8 kilometer lang kanal.[trenger referanse] Hovedgaten i Labasa var den første gaten på øya som fikk trafikklys.[trenger referanse]

Økonomisk virksomhet

[rediger | rediger kilde]

Området rundt Labasa er for det meste preget av gårdsbruk, som også mesteparten av byens industri er basert på. Brorparten av landbruket dreier seg om dyrking av sukkerrør. Fiji Sugar Corporations sukkermølle er lokalisert i byen, og dette er den eneste møllen av dette slag på øya. I det siste [når?] har sukkerindustrien vært i nedgang på grunn av politiske endringer og tap av andeler i det internasjonale markedet. Dette har ført til økt arbeidsmigrasjon til hovedøya Viti Levu.

Labasa sykehus er sentralsykehuset for øya Vanua Levu, og det er nylig[når?] blitt utvidet.

Markedet i utkanten av byen tilbyr lokale landbruksprodukter som krydder, fisk, fjærfe og geiter.

Lokalstyre

[rediger | rediger kilde]

Labasa fikk bystatus i 1939. Byen styres av et byråd med tolv medlemmer, der en av dem blir valgt til borgermester av det samme rådet. Hvert byrådsmedlem sitter i en periode på tre år, mens borgermesteren blir valgt for en periode på ett år. Det er ikke et øvre tak på hvor mange perioder borgermesteren kan sitte.

I 2009 avsatte den militærstøttede midlertidige regjeringen alle lokale styrer over hele Fiji, og det ble utnevnt en administrasjon for å kontrollere de urbane områdene. Pr. 2015 har ikke de lokalvalgte myndighetene blitt gjeninnsatt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]