Seigmenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Laban Seigmenn)
Hopp til: navigasjon, søk
Laban Seigmenn

Seigmenn er en type godteri. Det er små(4,5cm høy) , sukrede geleéfigurer formet som menneskeskikkelser, i ulike farger og med forskjellig smak. Selve ordet «Seigmenn» ble ca 70 år etter at det for første gang ble brukt i litteraturen registrert som varemerke av en produsent.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Coop seigmenn

Ordene «seigmenn» og «seigmenner» finnes brukt i litteratur fra 1930-tallet.[1] I 1965 lagde Kiellands dropsfabrikk i Oslo for første gang gelémennesker som ble kalt «Seigmenn». Senere ble Kiellands dropsfabrikk kjøpt opp av Nidar, og de karakteristiske gelémennene fikk navnet «Laban Seigmenn». I 1981 ble «Laban Seigmenn» registrert som varemerke, og i 2003 godkjente Patentstyret Nidars søknad om varemerkeregistrering av «Seigmenn» (med stor S).[1] Dermed har Nidar og Orkla enerett til å benytte navnet Seigmenn på sine gelémenn.

Varemerkeregistreringen av «Seigmenn» førte til at andre produsenter som Coop og NorgesGruppen har måttet endre navn på sine gelémenn. Orkla har også forsøkt å få ordbokutgivere til å opplyse om at oppslagsordet «seigmann» er et varemerke, i tråd med varemerkeloven §11.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ««Seigmann» må stå som før i ordbøkene». Språkrådet. 11. mars 2014. Besøkt 14. april 2014. 
  2. ^ «Dragkamp om Seigmenn». aftenposten.no. 27. februar 2014. Besøkt 14. april 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]