LOSA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

historikken fra Nordland fylkeskommune er dessverre utelatt fra denne oppføringen. Utkantskolen og senere LOSA ble skapt i Nordland og adoptert til Finnmark fk.

https://nordopen.nord.no/nord-xmlui/handle/11250/145670

LOSA er forkortelse for «Lokal Opplæring i Samarbeid med Arbeidslivet», og er et opplæringsprosjekt i Finnmark med tilbud for elever på VG1 som ønsker å ta første år på videregåendeskole i sin hjemkommune. Skolen drives av Nordkapp maritime fagskole og videregåendeskole i Honningsvåg i samarbeid med vertskommunene. I Finnmark er det et slik tilbud i 8 kommuner: Loppa, Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg, Båtsfjord, Tana og Hasvik. Lokalt ved alle LOSA-skolene er det tilsatt en veileder. Veilederen er kontaktlærer for elevene, og har ansvaret for den daglige oppfølgingen av elevene og samarbeidet mellom skole og hjem.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2005/2006 ble LOSA opprettet som et prosjekt av Finnmark fylkeskommune. Tanken var å at elever skulle få muligheten til å bo hjemme det første året på videregående skole og gi yrkesfagelever tilbud om å veksle mellom skole og praksis i bedrift. Nordkapp maritime fagskole og videregående skole fikk ansvaret for det faglige innhold og for samarbeid med lokale bedrifter og de første kommunene Måsøy, Gamvik, Lebesby og Hasvik.

I 2006/2007 vokste prosjektet når ble Loppa og Berlevåg også ble med.

I 2007/2008 ble LOSA registrert som en fast ordning med Nordkapp vgs som moderskole.

I 2009/2010 ble både Tana og Båtsfjord med.

Undervisning og arbeidsliv[rediger | rediger kilde]

Undervisningen ved LOSA skjer via lyd/bilde-studio til faglærere som sitter ved moderskolen eller ved andre skoler i Finnmark. Skolen benytter Fronter som læringsplattform, og all dokumentasjon av arbeid og arbeidskrav skjer via Fronter.

LOSA tilbyr også yrkesfagelever muligheter for å fordele skoleåret mellom undervisning og praksis i lokale bedrifter. Ca. 17 av 38 skoleuker er i bedrift.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]