Lønporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lønporten
Lønporten med Cinemateket til venstre og Københavns Voksenuddannelsescenter til høyre. I bakgrunnen Gothersgade og Kongens Have
Basisdata
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune

Kart
Lønporten
55°40′58″N 12°34′43″Ø

Lønporten er en liten gate i Københavns Indre By som strekker seg fra Vognmagergade til Gothersgade i det gamle Rosenborg Kvarter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Langs Gothersgade lå frem til 1640-årene Københavns befestning Østervold. Den hadde en skjult port – en såkalt lønport[1] – som er omtalt allerede i 1563.[2] I forbindelse med en sanering av området ble det funnet rester av den skjulte porten, og i 1911 ble den nye gaten navngitt etter det gamle forsvarsverket.

Administrasjonsbygning for Københavns Belysningsvæsen[rediger | rediger kilde]

På adressene Lønporten 2 / Gothersgade 53 / Vognmagergade 8 lot arkitektene G. B. Hagen og Rolf Schroeder i 1913 oppføre en administrasjonsbygning for Københavns Belysningsvæsen.[3] Bygningen fyller hele grunnen ut til de omkringliggende gater. Den er oppført i rød tegl med kampesten fra tidligere bebyggelser brukt som sokkel. Øverst ses etasjer med bindingsverk. Omkring Lønportens gateskilt – innfelt i murverket – ses innmurte kanonkuler som minner om tidligere angrep på København. Samlingen av kanonkuler fortsetter på Vognmagergadesiden.[4] Bygningen tilhører i dag Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC).

Lønportens andre bygning, det tidligere Gutenberghus – vis-à-vis KVUC – huser i dag Cinemateket og Det Danske Filminstitut.

Referanser[rediger | rediger kilde]