Hopp til innhold

Løksuppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fransk løksuppe med ostegratinert brød.
Parisisk løksuppe

Løksuppe (fransk: Soupe á l'oignon eller Soupe d’oignons aux Halles etter et sted i Paris, Hallene), er en fransk klassisk matrett som begynte som en rett for fattige, men som med årene har vokst i anseelse og som er blitt noe som de fleste knytter helt spesielt til Frankrike. Det finnes mange forskjellige varianter og vis å tilberede suppen på på, men de felles grunnleggende ingrediensene er brød, buljong og løk. Suppen er enkel og rask å lage og fortæres oftest til hverdags eller som en forrett. Den er populær i Frankrike, Europa i alminnelighet og i USA.

Fransk løksuppe[rediger | rediger kilde]

Den franske versjonen av løksuppe serveres med en brødskive flytende i tallerkenen, i blant ostegratinert[1]. Vel så vanlig er at brødet er i form av croûtons (krutonger). Oppskriftene foreskriver ofte at løken må kokes langsomt så den blir karamellisert, og at det skal tilsettes brandy eller sherry til slutt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Suppen er opprinnelig fra Frankrike. Ifølge en kulinarisk legende er suppens opphav en restaurant nær markedet «Belly av Paris» og var fremst til for de fattige idet løken var en grønnsak som samtidig gav energi og tok knekken på bakterier samtidig som den var billig[2]. En annen historie er at suppen skal ha blitt oppfunnet av kong Ludvig XIV av Frankrike[3] etter at han hadde tilbragt en natt i en jaktstue der produktene løk, olje og champagne var de eneste tilgjengelige; av det gjorde han løksuppe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «löksoppa - Uppslagsverk - NE.se». www.ne.se. Besøkt 8. juli 2018. 
  2. ^ «Löksoppa - maten för de fattiga, eller franska delikatess? - Beauty Club». clubbeautys.com. Arkivert fra originalen 1. desember 2016. Besøkt 30. november 2016. 
  3. ^ «Debok». Arkivert fra originalen . Besøkt 30. november 2016.