Løken gamle kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamlekirken var i bruk til 1883.
Løken gamle kirkegård ligger på et høydedrag i utkanten av Løken tettsted.
Minnesmerke over oberst Kruse på nedre del av Løken gamle kirkegård

Løken gamle kirkegård[1] er det gamle kirkestedet på Løken i Høland, ca. en halv kilometer sørvest for den nåværende kirken. Det har stått to kirker på stedet før kirkestedet ble flyttet i 1883.

Om den eldste kirken er ikke mye kjent utover at den hadde et hellig kors og et mariabilde. Den var viet til jomfru Maria (8. februar).[2]

Det antas[3] at en tømret langkirke med vesttårn ble oppført like før 1600, og at det er denne kirken som er skildret av Jens Nilssøn i forbindelse med hans visitasreise i 1597.[4] Både skipet og koret skal ha hatt sørportal med våpenhus og tårnet vestportal. Kirken fikk ytre bordkledning i 1597. På et tidspunkt verserte planer om utvidelse til korskirke, men dette ble aldri gjennomført. Nytt sakristi ble oppført i 1707. Kirken var tjærebredt i begynnelsen, men ble etterhvert hvitmalt. Det var stadig problemer med råte, og kirkestoler måtte skiftes ut.

Med unntak av sakristiet ble kirken revet etter at ny kirke ble oppført på nytt sted i 1883. En altertavle skåret av Torsten Ottersen Hoff i 1738 er overført til dagens kirke

Kirkegården holdes i hevd, og i nord og sør er portaler inn mot området. På nordsiden står et telthus fra 1728. På kirkegården står et minnesmerke over Trygve Bjerkrheim, som er begravet på dagens kirkegård. Nederst i vestskråningen står et minnesmerke over oberst Ulrich Christian Kruse, som var norsk kommandant ved trefningen i Høland i 1716. For øvrig finnes en rekke gravminner spredt omkring på kirkegården.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vanligst forekommende form, skjønt Statens kartverk insisterer på «Gamle Løken kirkegård».
  2. ^ «Norges kirker»
  3. ^ Ibid.
  4. ^ Biskop Jens Nilssøns Visitatsbøger og reiseoptegnelser 1594–1597 Arkivert 18. september 2016 hos Wayback Machine. (Kristiania 1885), s. 444.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]