Trygve Bjerkrheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trygve Bjerkrheim
Født26. august 1904[1]Rediger på Wikidata
Død27. februar 2001[1]Rediger på Wikidata (96 år)
Beskjeftigelse Redaktør, journalist, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Trygve Alvgeir Bjerkrheim (født 26. august 1904 i Bjerkreim, død 27. februar 2001 i Oslo) var en norsk redaktør, forkynner, lærer og dikter. Han ble født i Bjerkreim i Rogaland, men flyttet med familien til Løken i Høland som liten og vokste opp der. Bjerkrheim utdannet seg til cand. theol. ved Menighetsfakultetet i Oslo i 1930. Deretter arbeidet han som lærer ved Fjellhaug fram til 1936, men fortsatte som timelærer til 1970. Fra 1936 til 1970 var han redaktør for bladet Utsyn (som het Kineseren da han ble ansatt), og som er hovedorgan for Norsk Luthersk Misjonssamband. Han var en av grunnleggerne og lederne av Norea Radio.

Som forfatter har han skrevet omtrent 15 000 dikt og sanger som finnes i nær alle kristne sang- og salmebøker i Norge. Han gav ut over 30 bøker og ledet og arbeidet med å oversette en ny utgave av Det nye testamentet (Acta-utgaven). Han oversatte også tekster fra engelsk til norsk, og flere av hans sanger på norsk er oversatt til andre språk.

Det ble sagt at han skrev minst ett vers eller dikt hver dag for å holde dikterevnen levende. Mye av dette endte nok i papirkurven, men en del lever videre. Han brukte også i alle år fyllepenn med grønt blekk når han skrev. Da han var gjest i underholdningsprogramet Æres den som æres bør med Knut Bjørnsen, fikk han overrakt et blekkhus med grønt blekk – slikt blekk var nemlig nesten ikke å oppdrive lenger, og den gamle skalden ble synlig rørt over gaven. Det ble han også over Sigvart Dagslands framføring av hans sang «De foldede hender» («Det er makt i de foldede hender») i samme program.

Da Bjerkreim kommune ved overgangen til år 2000 skulle kåre "Århundrets Bjerkreimbu", ble det Trygve Bjerkrheim som vant. Premien, et maleri, henger i dag i Bjerkreim kommunehus. I 1989 vart han tildelt Bjerkreim kommunes Kulturpris.

Nordre Høland Bygdekvinnelag reiste i 2005 en bauta på Løken gamle kirkegård til Bjerkrheims minne. Monumentet, et bronserelieff av Bjerkrheim, en sol og et kors, med teksten «Han tek ikkje glansen av livet. Reist av venner.» er laget av Lise Amundsen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Trygve Alvgeir Bjerkrheim, Find a Grave 6686702, besøkt 9. oktober 2017

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trygve Bjerkrheim: «Det er makt i de foldede hender. Forfattaren fortel om bakgrunnen til 75 av sine songar» Lunde forlag, 1979

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]