Le Duan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lê Duẩn)
Hopp til navigering Hopp til søk
Le Duan
Le Duan.png
Født7. april 1907[1]
Quang Tri
Død10. juli 1986[1] (79 år)
Hanoi
Barn Le Kien Trung
Beskjeftigelse Politiker[2]
Parti Vietnams kommunistparti
Nasjonalitet Vietnam
Utmerkelser Lenins fredspris, Klement Gottwald-ordenen (1982)[3], Leninordenen, José Marti-ordenen, Den gylne stjernes orden

Lê Duẩn (Le Duan) (født 7. april 1907, død 10. juli 1986) var en vietnamesisk politiker.

Han arbeidet opprinnelig som jernbanearbeider, og på 1920-tallet var han en av stifterne av det indokinesiske kommunistpartiet, hvor han etter hvert ble en av lederne i Vietnam, både innen parti og statsstyre.

Duan var medlem av sentralkomiteen i det nordvietnamesiske kommunistpartiet under Hồ Chí Minh, og han leda arbeidet med å bygge opp en kommunistisk undergrunnsorganisasjon i Sør-Vietnam. Han blei førstesekretær i partiet i 1960, og var dermed formelt nummer to i partihierarkiet (etter Ho).

Da Hồ Chí Minh døde i 1969, blei Lê Duẩn leder for regjeringa i nord, og etter Saigons fall i 1975 leda han samlinga av de to landa. I 1976 blei han generalsekretær for det samla kommunistpartiet. Han godkjente den vietnamesiske invasjonen i Kambodsja i 1978 for å kaste Røde Khmer-styret, som var støtta av Kina. Dette førte til spenning mellom Vietnam og Kina, og mange innbyggere av kinesisk etnisitet blei utvist fra Vietnam. Landet blei i denne perioden knytta nærmere til Sovjetunionen. I 1979 blei Le Duan tildelt Lenins fredspris.

Duan beholdt posten som generalsekretær fram til sin død i 1986. Han ble etterfulgt av Trường Chinh.

Duan var også kjent som Le Dung og som «anh Ba» eller «Bror nummer tre».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Hồ Chí Minh 
Vietnams våpenskjold
Det vietnamesiske kommunistpartis generalsekretær

Etterfølger:
 Trường Chinh