Källtorpssjön

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Källtorpssjön
Sjøen sett nesten fra sitt sydligste punkt. I bakgrunnen kan man se Nackamasterna.
LandSverige
LänStockholm
KommuneNacka
Areal 0,41 km²
Høyde 24,8 moh.
Lengde 1,43 km
Bredde 0,77 km
Omkrets4,75 km 
Dybde7,6 m (maks)
4,7 m (snitt)
Volum1,92 mill.  
Nedbørfelt 3,06 km²
UtløpTil Dammtorpssjön
Posisjon
Kart
Källtorpssjön
59°17′31″N 18°09′47″Ø

Dammtorpssjön er en innsjø i den sørlige delen av Nacka kommune, og innenfor Nackareservatet, i landskapet Södermanland i Sverige.

Källtorpssjön er en såkalt sprekkedalssjø som strekker seg ca 1,5 km i øst-vestlig retning. Innsjøen dreneres via Dammtorpssjön og Nacka ström til Järlasjön. Ältavägen passerer gjennom innsjøens nedslagsfelt.

Innsjøen benyttes gjerne for fiske av edelfisk som er av de artene som er satt ut i innsjøen. Fram til 1980-tallet, da sjøen ble rammet av krepsepest, kunne man også fiske etter kreps her.

Källtorpssjön er en populær badesjø, og vannkvaliteten for bading er god. Ved innsjøen ligger et av Stockholmområdets mest besøkte friluftsanlegg, Hellasgården, hvor det er badeplass på sommeren og skøytebane på vinteren. Ut fra Hellasgården går det mange turløyper, terrengløyper og, på vinteren, skiløyper. Ved innsjøens nordbredde ligger Hästhagen, her er det ytterligere en badeplass med omkringliggende klipper populære til soling.

Innsjøen og dens omgivelser har også botanisk, zoologisk og geologisk interesse. Nacka kommune har klassifisert innsjøen som økologisk utsatt.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]