Hopp til innhold

Kystvakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystvakt i Sogn, KV6 - KV Garsøy
Tysk kystvaktskip

En kystvakt er en organisasjon som enten selvstendig eller som en del av et lands marine hevder landets suverenitet i territorialfarvannet og dets nasjonale rettigheter i tilstøtende farvann og økonomisk sone.[1] Oppgavene varierer noe fra land til land; de omfatter gjerne håndhevelse av statens lover, oppsyn med fiske og fangst, kontroll med sikkerhetsbestemmelser for fartøyer, redningstjeneste, miljøvern til sjøs, og bekjempelse av smugling og illegal innvandring. Kystvakten kan også stå for driften av navigasjons- og kystradiosystemer, fyr- og merkevesen, og utføre isbryter- og værtjeneste m.m.

Kystvakten er som regel en offentlig organisasjon som har til hovedoppgave å ivareta kyststatens lover og regler i dens sjøområder som territorialfarvann og økonomiske soner. De fleste lands kystvakter opererer med skip og båter, og ofte også luftfartøyer som helikoptre og patruljefly.

En kystvakt kan være del av en stats militære organisasjon. Den norske Kystvakten inngår som en del av Sjøforsvaret. Den er et viktig element i Sjøredningstjenesten. den amerikanske kystvakten er en egen forsvarsgren). Kystvakten kan også være en sivil etat, som den svenske (Kustbevakningen) og den danske (Farvandsvæsenet). En kystvakt kan også være en privat organisasjon, som i Australia.

I noen land utøver kystvakten alle kyststatens maritime oppgaver eksempelvis sjømerking, håndhevelse av lov og orden til sjøs, miljøvern og tilsyn og kontroll med all sjøfart.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «kystvakt». Det Norske Akademis ordbok (norsk). Besøkt 12. mars 2024. «organisasjon som enten selvstendig eller som en del av et lands sjøforsvar hevder landets suverenitet i territorialfarvannet og dets nasjonale rettigheter i tilstøtende farvann og økonomisk sone» 

Kilder[rediger | rediger kilde]