Kverke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kverke er en bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten, som forårsakes av streptokokkbakterien Streptococcus equi.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

De vanligste symptomene for kverke er feber, hoste, nedsatt allmenntilstand, hovne og ømme lymfeknuter, neseutflod, og nedsatt appetitt. En hest som er ramt av kverke vil ha en eller flere av disse. Symptomene oppstår normalt mellom 4 og 8 døgn, og senere vil det utvikles verkebyller i lymfeknutene, oftest i hals og hode. Det blir da vanskelig for dyret å svelge fôr og vann pga hevelser og smerter. Etter 10-12 dager sprekker verkebyllene, hevelsen og smerten avtar, og dyret begynner å spise igjen.

Smitte[rediger | rediger kilde]

Den vanligste smitteformen av kverke er dråpesmitte, men smitten kan også skje indirekte gjennom kontakt med utstyr, insekter og mennesker. Det er derfor viktig at man har minimalt med mennesker som har kontakt med de kverkesyke hestene og at utstyr ikke blir brukt på tvers av friske og syke hester. Bakterien kan overleve 6-8 uker i stallmiljøet, og syke hester sprer smitten i minst seks uker etter infeksjon.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Om det er mistanke om kverke må den/de hesten(e) det gjelder isoleres og veterinær må kontaktes snarest. Om veterinær også mistenker kverke vil mattilsynet kontaktes og hele stallen vil settes i karantene. Det dyrkes så prøver av puss fra nese eller verkebyller for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Kverkebakterien er følsom for antibiotika og som regel svarer hestene godt på behandlingen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]