Hopp til innhold

Kvåsefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvåsefjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Kvåsefjorden
58°07′30″N 8°11′32″Ø

Kvåsefjorden er en 8 km lang fjord som danner den ytre fylkesgrensen mellom Aust-Agder og Vest-Agder. Den danner også deler av grensen mellom kommunene Lillesand og Kristiansand. Fjorden har innløp fra Skagerrak ved Meholmen og går hovedsakelig nordover og inn i landet.[1]

Ytterst på østsiden ligger Ytre og Indre Ulvøya og Ulvøysund, som blir regnet som det vestlige startpunktet for Blindleia, som er den indre skipsleia langs kysten av Lillesand. Mellom Indre Ulvøya og fastlandet ligger Indresund. Litt lenger nord ligger den kilometer lange bukten Hæstaddybningen.

Ytterst på vestsiden av Kvåsefjorden ligger Torsøya, og der går Stanggapet videre vestover til Randøysund. Litt lenger nord ligger Kvarnesfjorden, den eneste sidefjorden til Kvåsefjorden med en lengde på 2,5 km. Den er veldig smal på det smaleste, bare cirka 5 meter og blir krysset av fylkesvei 3.

Vest for Hæstaddybningen smalner fjorden inn til cirka 200–250 meter, og her ligger Malløya midt i leia. Etter cirka en kilometer blir fjorden bredere igjen, og her i den indre delen av fjorden ligger det tre større holmer: Lamholmen, Saltholmen (den største med en lengde på 300 meter) og Eidjordsholmen.

Det har vært snakk om å bygge en kanal fra bunnen av Kvåsefjorden og gjennom et 300 meter langt eid til bunnen av Årneskilen i Isefjærfjorden. Dette vil forlenge Blindleia og skjerme båtfolket fra overfarten over den til tider værharde Kvåsefjorden.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Kvåsefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Kanal-kysten». Fedrelandsvennen. 12. desember 2004. Besøkt 24. februar 2008.