Hopp til innhold

Kushanskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den ukjente Kushan-skriften (fransk: écriture inconnue; russisk: neizvestnoe pis’mo[1]) er et delvis dechiffrert skriftssystem og en abugida. Skriften blir skrevet fra høyre mot venstre, og ble brukt til å nedtegne et middeliranske språk som var beslektet med baktrisk.

Skriftsspråket ble brukt i deler av Sentral-Asia fra mellom 600-200 f.Kr. (avhengig av alderen på Issyk-inskripsjonen) og 700 e.Kr. Det ble brukt i Kushriket, og var knyttet til nomadene på den eurasiske steppe i det gamle Baktria.[1] Skriften ble oppdaget av arkeologer i 1950-årene. Tekster er funnet på hulevegger og malt keramikk. Det meste av skiftene ble trolig skrevet på palmeblad-manuskripter eller neverdokumenter som har blitt oppløst. Skriften ble brukt av administrasjonen i Kushan sammen med det greske alfabetet og kharoṣṭhī. Skriften hadde mindre enn 30 tegn, og mest sannsynlig omkring 25. Skriften ble muligens avledet av det arameiske alfabetet, og modifisert med diakritisk tegn.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Bonmann, Svenja; Halfmann, Jakob; Korobzow, Natalie; Bobomulloev, Bobomullo (2023). «A Partial Decipherment of the Unknown Kushan Script». Transactions of the Philological Society. 121 (2): 293–329. doi:10.1111/1467-968X.12269. 
Autoritetsdata