Kunfehértó

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 46°21′32″N 19°24′58″Ø Kunfehértó er en landsby i Bács-Kiskun, et fylke i det sørlige Ungarn. Landsbyen ligger midt mellom byene Kiskunhalas og Jánoshalma, ca 50km fra grensen til Serbia. På den ene kanten av landsbyen, som er den eneste veien inn til Kunfehértó, ligger jernbanestasjonen. Noen hundre meter utenfor den andre kanten av landsbyen finnes et område med sommerhus og en innsjø. Det ungarske ordet for innsjø er . I mange år hadde dette ferieområdet besøk av et høyt antall turister fra Tyskland, Nederland og Østerrike, men de siste ti årene har disse vært nesten fraværende grunnet den økende interessen for Balatonsjøen og andre større reisemål i Ungarn forøvrig. Den årlige ølfestivalen med sine konserter, oppvisninger og fornøyelser tiltrekker likevel en stor mengde ungarere fra fylket og resten av landet.

Innbyggere i Kunfehértó livnærer seg for det meste på jordbruk, håndverk og gründervirksomhet.

På grunn av fraflytting til større byer har landsbyen opplevd en negativ befolkningsvekst de siste årene, og per 1. januar 2008 var det 2119 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var først i 1948 at idéen om å etablere en bosetning ble offentliggjort. Før dette var området der landsbyen ligger i dag preget av beitemark og steppelandskap, også kalt puszta. Før man delte opp området i tomter i 1950, fantes det bare en jernbanestasjon og skole for bebyggerne i området. I begynnelsen, perioden 1950 til 1953 ble det bygget 180-190 hjem, mens rådhuset, barnehage og posthuset ble bygget de påfølgende årene. Etter at to forslag til navn på landsbyen ble presentert, ble Bácsfehértó valgt i 1951, men i 1952 ble dette endret til Kunfehértó.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]