Kumutha Rahman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kumutha Rahman
Født1970-åreneRediger på Wikidata
Mumbai
Død13. juli 2021Rediger på Wikidata
Hospital Putrajaya
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiMalaysian Islamic Party
NasjonalitetMalaysia
Medlem avPAS Supporters Congress

Kumutha Rahman (tamilsk: குமுதா ரகுமான்; født 19. mai 1979 i Malaysia, død 13. juli 2021 i Putrajaya)[1] var en malaysisk politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun var medlem av PAS Supporters Club, en gruppering startet av PAS (Parti Islam Se-Malaysia) for dets ikke-muslimske støttespillere og tilhengere. PAS, i kraft av partiets konstitusjoner, tillater bare muslimer som sine medlemmer. Opprettelsen av Supporters Club ble sett på som et lite skritt for å åpne opp medlemskapet i partiet for ikke-muslimer som deler dets ideologi og visjon.

Kumutha var hindu og den første ikke-muslimen som stilte opp for PAS. Imidlertid stod hun på Parti Keadilan Rakyat (PKR)s valgliste ettersom PAs interne lover ikke tillot ikke-muslimer å til å stille som kandidater. Dette ble gjort ved en spesiell ordning med PKR for parlamentsvalget i Malaysia i 2008. Dette var et slags eksperiment for PAS da de åpnet sine partiprosesser for ikke-muslimer, og Kumutha ble sett på som en som skulle bane vei for en ny politikk for det muslimske partiet.

Kumutha var i delstaten Johor den eneste kvinnelige pro-PAS-kandidat som stilte til parlamentvalget i 2008. Hun ble innvalgt for valgkretsen Tiram, og satt i parlamentet i Malaysia til 2013.

«Utdanning og medisinske behov vil være blant temaene jeg vil fokusere på», sa Kumutha under valgkampen. Hun la til at hun ville kjempe for rettighetene til alle raser, spesielt for opphevelse av rasekvoter for å komme inn på lokale universiteter og for gratis medisinske tjenester til de fattige.

Kumutha, som hadde en jussutdannelse fra Storbritannia, hadde yrke som bankfunksjonær.

Den 13. juli 2021 døde Kumutha på Putrajaya Hospital av covid-19, i en alder av 42 år.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]