Kulta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kulta er et nordnorsk kompetansesenter i sirkus, teater og sceneteknikk i Tromsdalen i Troms. Senteret ledes av Bente Reibo og ble opprettet gjennom et vedtak i kommunestyret i 1992. Ved opprettelsen ble senteret kalt for Tromsdalen Kulturhus, og ble et tilholdssted for teater- og sirkusgrupper, ungdomsklubb, rockeklubb og tryllekunstnere. De ulike aktivitetene ble en del av kulturskoletilbudet i Tromsø kommune.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2002 feiret Tromsdalen Kulturhus 10 år. Da skiftet huset offisielt navn til Kulta, etter at dette klengenavnet hadde hengt ved huset siden starten. I januar 2003 ble Kulta Blackbox åpnet. Dette var et nytt scenehus som hadde blitt oppført ved siden av hovedbygningen.

Kulta ble etter hvert et offisielt fagsenter for scenekunst og sirkus i Tromsø kommune, og en del av kommunens satsing på et utvidet kulturskoletilbud med utgangspunkt i eksisterende kunstbedrifter utenfor den tradisjonelle kulturskolen. Etter flere runder med omorganisering av kultur- og kulturskoletilbudet i kommunen, ble Kulta i februar 2017 tilbakeført til ansvarsområdet Kultur og Idrett i Tromsø kommune.[1]

Siden starten i 1992 har Kulta rommet tryllekunstgrupper, plakat- og designverksted, animasjonsverksted, filmverksted, teaterverksted for små barn, barneteater for ulike aldersgrupper, ungdomsteater, teater med voksne aktører, pantomimekurs, hageprosjekt, ildskulptører, breakdancekurs, performancegrupper, scenekamp, gateteater, kurs i skuespillerteknikk, kulisseverksted, revyverksted, tegne- og malekurs, ungdomsklubb, småjobbsentral, rockeklubb, sirkusgrupper for barn, og tatt store oppdrag på utforming og bygging av scenografi.

12. mai 2007 feiret Kulta 15-årsjubileum. Rundt 200 elever fylte byen med teater, sirkus og scenekamp.

Sirkus[rediger | rediger kilde]

Nysirkusprosjektet[rediger | rediger kilde]

Kultas kompetanse på sirkustrening ble gradvis bygget opp over en 10-årsperiode. I 2002 initierte senteret «Nysirkusprosjektet», en satsing på sirkus som også inkluderte teater. Huset produserte deretter to større nysirkus-forestillinger, Liv i 2002 og Ur i 2004. Den første profesjonelle forestillinga, Sirkusgåter, hadde premiere høsten 2004.

Per 2017 tilbyr Kulta blant annet kurs i sirkusdisipliner for voksne.[2]

Sirkusskolen[rediger | rediger kilde]

Kulta har ansvaret for åtte sirkusgrupper med tilsammen rundt 90 elever i alderen 6-17 år. Gruppene er inndelt etter alder og på timeplanen står ulike sirkusdisipliner som golvakrobatikk, luftakrobatikk og sjonglering, men også fysisk spill, koreografi, forestillingsavvikling og sikkerhet.

Teater[rediger | rediger kilde]

Etter hvert fantes det 10 teatergrupper som møttes på Kulta hver uke for å øve og lage teaterforestillinger. Øvingslokaler ble også tatt i bruk på Mortensnes. Fagsenteret Kulta utviklet med årene et opplæringstilbud i teater for rundt 120 barn og ungdom i alderen 5-16 år. Opplæringstilbudet har omfattet ulike skuepillerteknikker, improvisasjon, stemmebruk, konsentrasjonsøvelser og teaterleker.

Hederspriser[rediger | rediger kilde]

2007 – Coop Nords kulturpris[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Om Kulta – Kulta». www.kulta.no. Besøkt 1. september 2018. 
  2. ^ «Aktuelt – Kulta». www.kulta.no. 28. august 2017. Besøkt 1. september 2018. «Sirkus utfordrer kroppen! Voksensirkus er en ukentlig klasse hvor du får muligheten til å trene ulike sirkusdisipliner som; gulvakrobatikk, sjonglering og balanse.» 
  3. ^ Kristin Moe (5. desember 2007). «Godt å bli sett». ITromsø. Besøkt 23. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]