Hans Clifton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Clifton
Født3. nov. 1915Rediger på Wikidata
Død20. sep. 2003Rediger på Wikidata (87 år)
Far August CliftonRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser KrigskorsetRediger på Wikidata

Hans Bruu Clifton (født 3. november 1915Gjøvik, død 20. september 2003 i Vancouver) var en norsk fenrik og radioagent for Secret Intelligence Service (SIS) i Vestfold og Buskerud under andre verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Clifton flyttet fra Gjøvik til TeieNøtterøy med familien som ung, og han tok radioskolen i Tønsberg, og fikk etter hvert jobb som telegrafist på en båt. Etter dette arbeidet han i en radioforretning i Oslo. Hans Clifton var sønn til stortingsmann og kaptein August Clifton.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter krigsutbruddet satt han opp en radiosender og hadde jevnlig kontakt med London. Han flyktet til England via Sverige tidlig i 1943, og fikk militær opplæring innen etterretningstjenesten. Han ble så sluppet i fallskjerm over Norge, og fikk som oppdrag å overvåke skipstrafikken i Oslofjorden samt motta meldinger til hjemmefronten. Han fungerte også som radioagent for XU.

Clifton mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse

Clifton satt opp den illegale radiosenderen «Njord» på høsten 1943. Den var først stasjonert på Kibbnebb på Slagentangen i en hytte som han leide. Han satt opp refleksantenner for å lure de tyske peile-mottakerne, og han klarte flere ganger å lure tyskerne på snedig vis. De slo blant annet av strømmen i forskjellige områder under sendingene, for å prøve å lokalisere senderen. Dette var fånyttes da senderen hadde batteribackup i tilfelle strømbrudd.

På våren 1944 ble flere Milorg-medlemmer arrestert, og Clifton flyttet senderen til en hytte mellom Ringshaug og Skallevold. Navnet hans ble så oppgitt til tyskerne av en arrestert nordmann, så Clifton flyttet senderen igjen høsten 1944, denne gang til Hurumlandet, hvor den sto og var operativ ut krigen. Tilsammen sendte han rundt 700 meldinger til London.

Canada[rediger | rediger kilde]

Clifton emigrerte til Vancouver i Canada med sin kone Barbro i 1957. Fra 1963 og frem til han pensjonerte seg drev han selskapet Clifco Electronics.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hans Clifton mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, 9. april 1949 for «fremragende hemmelig militær innsats under krigen».

Litteratur[rediger | rediger kilde]