Kulakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kulakker var fra 1917 et kommunistisk skjellsord for det øvre sjiktet av bønder i Sovjetunionen. Ordet «kulakk» betyr egentlig «knyttneve». Kulakker var velstående bønder som brukte lønnsarbeid og/eller drev med videresalg av jordbruksvarer.

Under dårlige tider med tørke og dårlige avlinger ble Kulakkene beskyldt for å holde tilbake mat fra markedet for å drive opp prisene. I 1929 gikk kommunistpartiet inn for å fjerne «kulakkene». Moskva med Stalin innledet en storstilt forfølgelse av «kulakkene» rundt om i Sovjetunionen og sendte store antall i kuvogner til konsentrasjonsleire (GULag) i Sibir. Andre ble forvist til øde områder.

Troverdige anslag over personer som døde mellom 1928 og 1937 varierer mellom 1-2 millioner og 3-4 millioner. Da hovedsakelig av sult og sykdom, men også i arbeidsleir (GULag) og henrettelser. Anslagene er likevel ikke sikre, for mens de i Moskva prøvde å dekke over massedøden, brukte først nazistene og senere «kapitalistene» (under den kalde krigen) massedøden i sin anti-kommunistiske propaganda og tallene ble overdrevet.