Kuhistoni Badakhshon autonome provins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kuhistoni Badakhshon autonome provins
LandTadsjikistans flagg Tadsjikistan
Grunnlagt2. januar 1925
Adm. senterKhorugh
Postnummer736000
Retningsnummer3522
Areal64 100 km²
Befolkning216 900 (2016)
Bef.tetthet3,38 innb./km²
SpråkKirgisisk, tadsjikisk, russisk, Shughni, Rushani, Bartangi, Rasharvi, Yazgulyam, Wakhi, Ishkashimi Rediger på Wikidata
Høyde o.h.7 496 meter
Kart
Kuhistoni Badakhshon autonome provins
38°N 73°Ø

Kuhistoni Badakhshon (Viloyati Mukhtori Kuhistoni Badakhshon) er en autonom provins i Tadsjikistan. Provinsen utgjør den tadsjikiske halvparten av regionen Badakshan. Den øvrige delen av Badakshan utgjøres av Badakshan-provinsen nord i Afghanistan. Navnet Kuhistoni betyr høyfjell på tadsjikisk – altså betyr navnet noe tilnærmet Fjell-Badakshan.

Det tidligere navnet på provinsen var det russisk-inspirerte navnet Gorno-Badakhshan, men dette er endret til det tadsjikiske Kuhistoni Badakhshon.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kuhistoni Badakhshon utgjør den sørøstlige delen av Tadsjikistan og grenser mot Afghanistan i sør, Kina i øst og Kirgisistan i nord. Provinsen er 64 200 km², det vil si ca 45% av Tadsjikistans areal. Nesten hele provinsen er dekket av fjell og daler – det er nesten ikke noen sletter eller dyrkbar jord. Det er få områder lavere enn 3000 meter over havet, og følgelig minimalt med skog ettersom det meste ligger over tregrensen. Både Tadsjikistans høyeste fjell Pik Ismail Samani (7495 m) og Tadsjikistans største naturlige innsjø Karakul ligger i Kuhistoni Badakhshon. Provinsens hovedstad er Khorugh med ca 29 000 innbyggere. Ingen andre byer i Kuhistoni Badakhshon har over 10 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Iranske kulturer, skyterne, Aleksander den stores hær, det arabiske kalifatet, samanidene, Russland og Sovjetunionen har alle hersket over hele eller deler av området som i dag utgjøres av Kuhistoni Badakhshon. Den autonome provinsen Gorno-Badakhshan ble offisielt opprettet i 1925, og i 1929 ble den en del av Den tadsjikiske sosialistiske sovjetrepublikk. Etter Tadsjikistans selvstendighet i 1991 brøt borgerkrigen i Tadsjikistan ut og varte fra 1992 til 1997, og i denne perioden erklærte provinsen seg for selvstendig. Istedenfor selvstendighet fikk Gorno-Badakshan full autonomi i et forsøk på å hindre oppsplitting av Tadsjikistan. Dette betyr at provinsen i dag blant annet har eget politi, forsvar og skattesystem.

Kilder[rediger | rediger kilde]

http://tajikistan.orexca.com/gorno_badakhshan_region.shtml

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]