Kronborg fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronborg fyr
LandDanmark
StedHelsingør kommune
Høyde 31 meter
Kart
Kart
Kronborg fyr
56°02′22″N 12°37′20″Ø

Kronborg slott sett fra Øresund. Fyret er i tårnet helt til høyre i fotografiet.
Kronborg fyr i det nordøstlige tårnet på Kronborg slott.

Kronborg fyr er et fyr som er installert 34 meter over havet i det nordøstre tårnet på Kronborg slott i Helsingør i Danmark.

Historien om fyret[rediger | rediger kilde]

Avgjørelsen om å etablere et fyr på Kronborg slott har bakgrunn i en utredning som kommandørkaptein (senere viseadmiral) Andreas Lous gjorde i 1768 om å få til en tryggere skipsfart gjennom Øresund. Han foreslo å bygge to fyr på Nakkehoved ved Gilleleje og et fyr i det nordøstre tårnet på Kronborg slott.

Til forskjell fra de to Nakkehoved Fyr, sto fyret i tårnet på slottet ferdig til bruk allerede i 1770, og var i motsetning til de (der lyset kom fra glødende kull i åpne jernkurver på toppen av tårnene) et lampefyr satt sammen av tre-fire oljelamper med veke og med blankpolerte messingplater bak for å kaste lyset ut over sjøen gjennom de seks vinduene i tårnet. De to fyrene på Nakkehoved og fyret på Kronborg slott ble betjent samtidig 1. april 1772 i hrnhold til en forordning fra 26. desember 1771, som også fastsatte at fyravgiften i Øresund skulle økes med en tredel. Men flesteparten av de sjøfarande godtok ikke avgiftsøkningen. I et forsøk på å true og tvinge avgiftøkningen gjennom, ble det gitt en forordning som fastsatte at fyrene ville bli slukket 1. desember 1772, og ikke bli sstt i drift før avgiftøkningen ble godtatt.

Men avgiftøkningen ble likevel ikke godtatt, og det gikk 28 år før fyrene kom i drift igjen. Takket være Poul Løvenørn, som gjorde en utredning hvor han anmodet om at de tre fyrene blir sstt i drift, ble både Nakkehoved Fyr og Kronborg Fyr ble satt i drift i 1800. Store utbedringer og endringer var da gjort på både Nakkehoved og på Kronborg. På Kronborg hadde den øverste delen av tårnet blitt fjernet, og det var montert en lanterne med lampe og speil. I 1842 ble fyret det første i Danmark som fikk et linseapparat, som i 1878 ble skiftet ut med et nytt linseapparat med roterende overstykke og røde glass, slik at fyret lyste skiftevis rødt og hvitt. I 1925 ble Kronborg Fyr omgjort til vinkelfyr, det vil si at skipene fikk vist den rette leden i sundet ved sektoren med det hvite lyset fra fyret, mens grønt og rødt lys viste på hvilken side av den hvite lysvinkelen skipet lå. Brenneren ble samtidig skiftet ut med en elektrisk glødelampe, og lystyrken ble på 14 679 candela.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]