Hopp til innhold

Periktione

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Periktione (gresk Περικτιόνη; levde i det 5. århundre f. Kr.) var mor til den greske filosofen Platon.

Periktione nedstammet fra Solon, en athensk lovgiver.[1] Hun var gift med Ariston, og hadde tre sønner — Glaucon, Adeimantus, Platon — og en datter, Potone.[2] Etter Aristons død giftet hun seg med Pyrilampes, en athensk statsmann som var hennes onkel. Med Pyrilampes fikk hun Antifon som opptrer i Platons Parmenides".

En pythagoreer ved navn Periktione ble i antikken tilskrevet to filosofiske traktater: Om kvinners harmoni og Om klokskap. Bare fragmenter av dem er bevart. De fleste historikere er av den oppfatning at forfatternavnet er et pseudonym.

Om kvinners harmoni omhandler en hustrus plikter vis-à-vis sin ektemann og sine foreldre. Skriftet er skrevet på gammelgresk og kan muligens dateres til det 4. eller 3. århundre f.Kr.[3] Om visdom gir en filosofisk definisjon på visdom. Språket er dorisk gresk, og skriftet stammer muligens fra det 3. eller 2. århundre f.Kr.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diogenes Laërtius, iii. 1
  2. ^ Diogenes Laërtius, iii. 4
  3. ^ a b Ian Michael Plant, Women writers of ancient Greece and Rome: An anthology, University of Oklahoma Press (2004), s. 76.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]