Kristenruss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kristenrussen, forkortet Krussen (tidligere kalt Credoruss), er en forening for kristen russ, det vil si avgangselever fra videregående skole, organisert i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS). Det er et samarbeidprosjekt mellom NKSS, NMSU, Acta og Det Norske Bibelselskapet. Prosjektleder for Kristenrussen er fra september 2009 Morten Eikli.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1932 ble det første, organiserte, kristelige «russelaget» dannet på Kristelig Gymnasium i Oslo, og i 1933 fulgte Stavanger og Kristiansand etter. I de påfølgende år ble det dannet flere og flere kristenrusslag og antall medlemmer var økende.

Årene etter krigen var det stor splittelse innad i NKSS når det kom til kristenrussen, grunnet at russementaliteten begynte nå å bli villere. Som en reaksjon på bla. at russ hadde malt statuene i Vigelandsanlegget, ble Kristenrussens fremtid tatt opp på rådsmøtet i NKSS i 1949:

..Det som talte for å nedlegge russelagene, var at de skapte motsetninger blant de kristne, den vanlige russementaliteten smittet over på kristenrussen, og det ble regnet som umulig å reformere et slikt onde.

Resultatet ble at Laget (NKSS) anbefalte sine medlemmer å ikke være russ, men de færreste fulgte denne oppfordringen. I 1964 var det 53 russelag med ca. 1000 medlemmer, og det ble samlet inn rundt 450 000 kroner til misjonsprosjektet (tilsvarende 3,2 millioner i 2007). Det vokste fort og i Oslo hadde for eksempel kristenrussen 400 medlemmer og program hver dag en måned i russetiden i tillegg til flere møter hele skoleåret på forhånd. I 1980 var Kristenrussens storhetstid med rundt 1,500 medlemmer, men så begynte en nedadgående kurve og Kristenrussen nådde sin bånn i 2004 med bare 200 medlemmer. Samarbeidsorgansisasjonene i Kristenrussen gjorde da en nysatsning i 2005 med å bla. sende to ettåringer rundt i landet for å promotere Kristenrussen. Det har ført til en økning i medlemsmassen igjen, og i 2007 var det på slutten av russetiden 934 registrere medlemmer.

Hensikt og visjon[rediger | rediger kilde]

Kristenrussen sin visjon er «Sammen og tilstede gjør vi en forskjell».

Kristenrussen er tenkt som et supplement til den vanlige russefeiringa. Flere steder rundt om i landet arrangeres det turer og arrangementer/kroer av og for kristenrussen før russetiden begynner. Alle arrangementene er rusfrie. I slutten av april arrangeres det kristenrussfestival for hele landet i Kragerø. Og gjennom arrangementene er hensikten at det skal være lettere å være kristen i russetiden og stå for kristne verdier.

Hovedstyre[rediger | rediger kilde]

I krussen er det et hovedstyre akkurat som i russen, men strukturen er annerledes. Medlemmene i hovedstyre er de lokale presidentene rundt om i landet og ut ifra disse velges det en hovedpresident.

Presidenter fra 2007 og framover:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kristensen, Vidar (1993) Lagsfolk – Credo Forlag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]