Krishna Prasad Bhattarai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Krishna Prasad Bhattarai

Krishna Prasad Bhattarai (også kjent som KP), født i 1924, død 4. mars 2011, var tidligere statsminister i Nepal og leder av Nepals Kongressparti.

K.P. Bhattarai har vært statsminister to ganger:

K.P. Bhattarai var med på å stifte Nepals Kongressparti, og satt i fengsel under demokratiopprøret i 1950 til 1951.

Han var president i nasjonalforsamlinga (speaker) i 1959 til 1960 og blei fengsla etter kong Mahendras statskupp i desember 1960.

Han var president i kongresspartiet fra 1976 til 1996, og etter B.P. Koiralas død i 1982 var han med i troikaen som B.P. på dødsleiet utpekte til å lede kongresspartiet, sammen med Ganesh Man Singh og B.P.s yngre bror G.P. Koirala.

Under overgangsregjeringa etter seieren over det kongelige diktaturet i Jana Andolan 1990 var han statsminister første gang, og han var Kongressens statsministerkandidat foran valget i 1991. Men da han overraskende blei slått ut av det nye kommunistpartiet UMLs unge og ukjente partisekretær Madan Kumar Bhandari, og dermed ikke blei valgt inn i parlamentet, kunne han ifølge den nye grunnlova ikke sitte i regjeringa lenger, og G.P. Koirala blei statsminister.

Utover 1990-tallet blei rivaliseringa mellom K.P. Bhattarai og G.P. Koirala stadig voldsommere og førte flere ganger til at regjeringer utgått av Kongresspartiet falt. Dette var også grunnlaget for at Bhattarai måtte gå av etter at han var blitt statsminister for 2. gang i 1999, og enda en gang blei han erstatta av erkefienden G.P. Koirala.

K.P. Bhattarai kom etterhvert til å støtte Koiralas andre rival Sher Bahadur Deuba, men han fulgte ikke Deuba da han forlot kongressen i partisplitten i 2002. Etter dette har han ikke spilt noen stor politisk rolle.

Ved avslutninga av demokratopprøret Jana Andolan 2006 da kong Gyanendra skjønte at spillet var tapt, skal han ha tilbudt K.P. Bhattarai statsministerposten. K.P. var først positiv, men fikk kraftige advarsler fra partikolleger og andre, og trakk seg.

He died 4th march 2011 at 86 years old.

Se også[rediger | rediger kilde]