Kringsjå (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kringsjå
Kringsjå stasjon og studentby
Basisdata
BydelBydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilNordmarka, Sogn, Nordberg, Korsvoll
Innbyggere1495
Beliggenhet
Kart
Kringsjå
59°57′54″N 10°44′19″Ø

Kringsjå er et boligstrøk i Bydel Nordre Aker nord i Oslo. Det består primært av blokker og rekkehus.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Strøket ligger like sør for Sognsvann (de sydligste delene av strøket strekker seg også noe lenger østover), og hele strøket har kontinuerlig Nordmarka i nord og vest. I sør er grensen Carl Kjeldsens vei og grøntområdet sør for Nordberg skole, i øst f.o.m gaten Kringsjågrenda.

I sør ligger dermed Sogn (vestlig del) og Nordberg (østlig del), mens Korsvoll ligger i øst.

Bebyggelse og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Kringsjå har sitt navn etter Kringsjå gård, som lå på tomta der blokka med adresse Folke Bernadottes vei 27B, 27C og 27D befinner seg i dag. Som navnet antyder var det herfra god utsikt mot byen og Oslofjorden. Gårdsbygningene ble revet på 1970-tallet.

Kringsjå stasjon og Sognsvann stasjonSognsvannsbanen åpnet i 1934. Området hadde lenge lite bebyggelse utover noen bondegårder og en del hytter, men på 1960-tallet skjøt utbyggingen fart. Første del av Kringsjå studentby åpnet i 1967-70, og studentbyen (inkludert Fjellbirkeland som åpnet i 1991) består nå av ca. 2000 boliger.

Norges idrettshøgskole ligger på Kringsjå, og Riksarkivet holder også til her. Ungdomsskolen Nordberg skole (1997), barneskolen Kringsjå skole (1995) og Kringsjåhallen danner en kompleks i sørvest. Ellers finner man to dagligvarebutikker, en barnehage og et legesenter her.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]