Hardkokt (litteratur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hardkokt er en betegnelse på en litterær stil/genre, med opphav i mellomkrigstidens USA.

I utgangspunktet sikter betegnelsen til selve stilen, der alt «bløtt» og overflødig er skåret bort. Tilbake står det beskrivende. Senere er betegnelsen blitt knyttet til fortellingenes handling og persongalleri, og assosieres helst med kriminallitteratur.

Det har vært en utbredt oppfatning at stilen oppsto fordi de sentrale utøverne hadde bakgrunn som journalister. Denne teorien har dårlig dekning i faktiske forhold, og må betegnes som spekulativ.[trenger referanse]

Blant de viktigste «hardkokte» forfatterne kan nevnes Dashiell Hammett, Raymond Chandler, James M. Cain, og etter krigen Ross Macdonald (Kenneth Millar). I Norge Arthur Omre.

Roman noir[rediger | rediger kilde]

Roman noir er en betegnelse på en variant av den hardkokte romanen. Betegnelsen stammer fra de «svarte seriene» europeiske (først franske) forleggere ga ut med amerikansk kriminallitteratur i etterkrigstiden.

Betegnelsen vil ofte, men ikke nødvendigvis, brukes om en kriminalroman. Mens den vanlige kriminalfortellingen oftest fokuserer på oppklaringen av en forbrytelse, vil en noir-fortelling gjerne fokusere på en hovedperson i eksistensiell krise (jf. thriller).

Eksempler på nyere, norsk roman noir er Kjell Ola Dahls Miniatyren og Siste skygge av tvil.