Krigsfangemuseet i Schildberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
I Ostrzeszów

Krigsfangemuseet i Schildberg er et norsk museum over krigsfangeleiren Oflag XXI-C i den polske småbyen Ostrzeszóws gamle rådhus.

I 1982 var Eyvind Grundt fra Moss i Polen på oppdrag for Norges Røde Kors. Etter utført arbeid dro han på jakt etter byen hvor hans far hadde sittet internert som krigsfange fra 1943 til 1945. Det var ikke enkelt å finne den, da han bare kjente det tyske navnet på byen, Schildberg.

Etter mange undersøkelser fant imidlertid Grundt frem til stedet, men der var det ikke mye hjelp å få. Ikke kunne han polsk, det var unntakstilstand i landet og enhver utlending som stilte spørsmål ble sett på med stor skepsis. Han kom i kontakt med Lech Nowakowski som var språk- og historielektor på byens gymnas. Han hadde god kjennskap til byens historie og var også interessert i skjebnen til de om lag 1150 norske krigsfangene som hadde vært i byen. Sammen kom de frem til at Grundts far måtte ha vært fange i den bygningen som nå huser byens største yrkesskole.

I skolens kjeller ble det funnet en fyrstikkeske fra Nittedals Tændstiksfabrik, et såpestykke fra Waldemar Skjoldborg og en bulkete blikktallerken der det var inngravert Kaptein Vagn Enger. Grundt tok kontakt med bestyreren for museet i byen, Josef Janas, og de ble enige om at disse småtingene burde kunne danne grunnlag for en liten norsk avdeling ved museet. I begynnelsen befant denne avdelingen seg i bestyrerens høyre skrivebordsskuff.

I årene fra 1982 og frem til i dag er det blitt samlet inn en lang rekke gjenstander, både i Norge og i Polen, som hadde tilknytning til krigsfangene. Et par spesialutstillinger er blitt arrangert, men i 1996 fikk den norske avdelingen fast utstilling i nyoppussete lokaler på 70 kvadratmeter. Innsamling av gjenstander fortsetter, og museet har nå utviklet seg til å bli et kunnskaps- og kompetansesenter når det gjelder norske krigsfanger. En rikholdig boksamling er også under oppbygging.

Noe som gjør Krigsfangemuseet i Schildberg til noe ganske spesielt, er at en av fangene klarte å smugle med seg et lite kamera i fangenskapet. Ved hjelp av sjokolade og sigaretter fra Røde Kors pakker, lyktes det ham å tuske til seg film fra de tyske vaktene. Han kunne således dokumentere mange sider av fangelivet på en unik måte. De aller fleste av fotografiene hans er forstørret, og dekker store deler av veggene i museet.

I 2004 besøkte mer enn 6000 personer Krigsfangemuseet, de fleste polakker, men også en del norske grupper, familier og enkeltpersoner. Det er utgitt to hefter på polsk, og det arbeides med å utgi flere hefter på norsk for å belyse krigsfangenes skjebner.