Krasnojarsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Krasnoyarsk»)
Krasnoyarsk, som omdirigeres hit, er også navnet på et skuespill.
Krasnojarsk
Красноярск (ru)

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
TerritoriumKrasnojarsk kraj
StatusBy
Grunnlagt19. august 1628
TidssoneUTC+07.00
Postnummer660000–660136
Retningsnummer391
Areal348 km²
Befolkning973 826 (2010)
Bef.tetthet2 798,35 innb./km²
Høyde o.h.287 meter
Nettsidewww.admkrsk.ru/
Kart
Krasnojarsk
56°00′32″N 92°52′19″Ø

Krasnojarsk (russisk: Красноярск) er en industriby i Sibir og hovedstad i Krasnojarsk kraj. Den transsibirske jernbanen passerer byen som ligger på begge sider av elven Jenisej. Byen ble grunnlagt 19. august 1628, ved siste folketelling i 2010 hadde den 973 826 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eldre hus
Nyklassisistisk hus i Stalin-stil

Byen ble grunnlagt i juli 1628 som et fort ved den russiske østgrense. Kosakken Andrej Dubenskoj ankom med en militærstyrke der elvene Katja og Jenisej flyter sammen, og anla der festningsverk i den hensikt å beskytte østgrensen mot angrep fra folkegruppene som bodde langs Jenisej og dens bielver.

Fortet fikk navnet Krasnyj Jar (russisk: Кра́сный Яр) etter det lokale tyrkiske navnet for stedet, Kyzyl Yar, med betydningen «rød malm». Navnet Krasnojarsk ble senere gitt da stedet fikk bystatus.

Byen begynte å vokse ordentlig da Moskvas postvei (dagens M53) ble anlagt mellom 1735 og 1741, noe som koblet sammen de nærliggende Atsjinsk og Kansk med Krasnojarsk og resten av Russland. Veksten fortsatte i og med oppdagelsen av gull i området og da jernbanen ble bygd i 1895.

I 1749 ble det oppdaget en meteorittmasse på omkring 700 kilogram 233 kilometer sør for byen. Krasnojarskmeteoritten var den første pallasitten som noensinne ble gransket.

På 1800-tallet ble Krasnojarsk sentrum for de sibirske kosakker. I 1822 fikk stedet bystatus og var blitt hovedstad i Jenisejs militærdistrikt. På slutten av 1800-tallet hadde Krasnojarsk flere manufakturer og jernbanefabrikker. Under Tsarrussland ble også mange politiske dissidenter ført til byen i eksil.

Etter den russiske revolusjon under femårsplanene ble det bygget mange store fabrikker i byen, for eksempel et rederi, en papirfabrikk, et vannkraftverk (i dag Russlands femte største) og en stor havn. I 1934 ble Krasnojarsk kraj grunnlagt. Krasnojarsk ble krajets administrative sentrum.

Under stalinismen var Krasnojarsk et sentrum for gulagsystemet. Den viktigste arbeidsleiren var Kraslag som var i bruk mellom 1938 og 1960, med to enheter i Kansk og Resjoty. I byen selv var Jenisejlag aktiv under annen verdenskrig (1940–1941).

Under annen verdenskrig ble mange fabrikker flyttet fra Ukraina og det vestlige Russland til Krasnojarsk og nærliggende byer, noe som stimulerte byens industrielle vekst. Etter krigen ble det bygget mange ytterligere fabrikker i byen, som for eksempel et aluminiums- og et metallurgibruk.

Etter Sovjetunionens fall da fabrikkene skulle privatiseres, ble mange kjøpt av kriminelle organisasjoner og oligarker, mens andre gikk konkurs. Den økonomiske overgangen resulterte i en stor økning i arbeidsløsheten og mange streiker. Eierskapsproblemene fortsatte etter årtusenskiftet, da nesten samtlige eies av monopolistiske finansgrupper.

Etter att Pjotr Pimasjkov ble valgt til borgermester i 1996 har byens utseende langsomt blitt forbedret. For eksempel er eldre historiske bygninger blitt tilbakestilt til sin opprinnelige stil og flere torg med fontener er blitt bygd. Nå (2010) minner ikke så meget av byen om sovjettiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]