Krabbesholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 56°34′22,8″N 9°3′3,9″Ø

Krabbesholm sett fra vest
Krabbesholms beliggenhet
Krabbesholm
Krabbesholm
Krabbesholms beliggenhet

Krabbesholm er herregård beliggende i Skive i nærheten av Skive Fjord.

Eldre historie[rediger | rediger kilde]

Gårdens historie går tilbake til den senmiddelalderen. Opprinnelig skal den ha bestått av to gårder, Nordre- og Søndre-Skovshoved, som lensmannen Niels Høeg på Skivehus fikk overdratt av Kong Hans, hvorpå han samlet dem til en hovedgård. Via Høegs hustru gikk gården da i arv til Banner-slekten i et par generasjoner, hvoretter Magdalene Banner brakte den til sin mann Iver Krabbe til Østergaard, etter hvem gården nå fikk navn.

Oppføring av hovedbygningen[rediger | rediger kilde]

Iver Krabbe begynte oppførelsen av en hovedbygning på Krabbesholm, men byggearbeiderne ble imidlertid først ferdige under Magdalene Banners enketid. Bygningen er oppført i to etasjer over kjeller, og nederst er murene kledd i kvadersten, mens lengre oppe er de kledd i munkesten. Over vinduene er det runde buer og de spisse gavlene med blendinger er i sengotisk stil. På gårdsiden finnes et firkantet tilbygg, bygget sammen med et rundt hjørnetårn. På nordsiden ses også et mangekantet hjørnetårn.

Senere tider[rediger | rediger kilde]

Gården skiftet hyppig eier gjennom 1600-tallet. Blant eierne var medlemmer av slektene Lykke, Friis, Kaas, Juul og Sehested. I 1743 kom gården i Werner Rosenkrantz' besittelse. Han moderniserte hovedbygningens indre, hvor man blant annet kan nevne riddersalens tapetmalerier utført av kunstneren Olaus Carolus Wassmann. Rosenkrantz oppførte også de to lave sidefløyene i tømmer. Gjennom 1800-tallet var der også en del eierskifter, men i 1907 ble hovedbygningen avstått til bruk for skole av eieren Skive Købstad.

Krabbesholm ble fredet i 1918, fredningen utvidet i 1985. Fredningen omfatter fire bygninger.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aage Roussell, red. (1966). Danske Slotte & Herregaarde. 12: Nordvestjylland (2 utg.). København: Hassings Forlag. s. 53. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]