Sal (dyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sadel på en hest

Sal (sâl) eller sadel er et sitteredskap som gjør det mer komfortabelt og praktisk å ri på et dyr, for eksempel en hest eller en kamel. Salen fordeler rytterens vekt, slik at dyret blir bedre i stand til å bære vekten. Salen legges som oftest bak manken (på hester og lignende dyr), i salleiet, der ryggen er sterkest.

Salstørrelser regnes på to måter, der en del forteller om størrelsen på setet (hvor stor rompe rytteren har) samt en annen som forteller om bombredden (bredden på dyret.)

Tradisjonelt har saler vært laget av lær og tre, og salputene fylt med ullstopp. Det finnes også saler laget av syntetmaterialer.

Hestesal[rediger | rediger kilde]

De forskjellige delene på salen heter forsvissel, sete, baksvissel, salkapper og salputer.

Det finnes tre hovedtyper engelske saler, alt etter hvilket bruk som er tiltenkt hesten. Det er sprangsal, dressursal og allroundsal. Allroundsalen er mest vanlig i rideskoler, da den kan brukes til det meste. I tillegg finnes det saler som galoppsal (som kan veie fra 300 gram og oppover), damesal, westernsal, australsk sal og bomfri sal. Westernsalen er ikke en engelsk ridesal, men er utviklet i Amerika.

Til en sal trenger man stigbøyler, stigbøylereimer, gjord og salunderlag, som voilock eller shabrack. En voilock eller shabrack brukes til å beskytte salen for at den skal vare lenger og for å forhindre gnag på pels, muskulatur og trykkpunkter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]