Hopp til innhold

Korean Air Lines Flight 902

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korean Air Lines Flight 902
Rekonstruksjon av møtet mellom HL7429 og de sovjetiske Su-15-flyene
Luftfartsulykke
ÅrsakNedskytning av passasjerfly
UlykkesstedVed Louhi, Den karelske ASSR, Russiske SFSR, Sovjetunionen
Dato20. april 1978
Korean Air Lines Flight 902 ligger i Russland
Korean Air Lines Flight 902
Korean Air Lines Flight 902
Korean Air Lines Flight 902 (Russland)
Passasjerer97
Mannskap12
Omkomne2
Overlevende107
Luftfartøy
FlytypeBoeing 707-321B
OperatørKorean Air Lines
RegistreringsnummerHL7429
FlightnummerKE902
Tok av fraOrly lufthavn, Paris, Frankrike
MellomlandingTed Stevens Anchorage internasjonale lufthavn, Anchorage, Alaska, USA
Bestemmelses-
sted
Gimpo internasjonale lufthavn, Seoul, Sør-Korea
Omkomne2
Skadde13
Overlevende107
Kart
Korean Air Lines Flight 902
66°02′54″N 33°04′19″Ø

Korean Air Lines Flight 902 var et sivilt koreansk rutefly som ble innblandet i en skyteepisode 20. april 1978 nær Murmansk, Sovjetunionen (i dag Russland), etter å ha kommet ulovlig inn i russisk luftrom og unnlatt å svare på anrop fra russiske jagerfly. Opptak av samtaler mellom flyene som var tatt opp av flykontrollen i Rovaniemi viser at pilotene på KAL 902 hadde identifisert seg. To passasjerer ble drept da russiske jagere åpnet ild. 107 passasjerer og besetning overlevde etter at flyet hadde foretatt en nødlanding på en frossen innsjø.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Russisk Sukhoj Su-15 jagerfly med NATO-kallenavn Flagon

Boeing 707-maskinen forlot Paris på en kurs mot Anchorage i Alaska hvor det skulle foreta en teknisk mellomlanding for etterfylling av drivstoff før den videre kurs mot Seoul, Sør-Korea. Etter Anchorage endret det kurs mot sør i retning Murmansk, praktisk talt i stikk motsatt retning enn den som den skulle ha tatt, mot Seoul. Pilotene oppdaget ikke at de var 180 grader ut av kurs og fløy mot Barentshavet og inn i russisk luftrom. Russiske Sukhoi Su-15 Flagon jagere ble sendt opp og det koreanske flyet ble i første omgang feilaktig tatt for å være et amerikansk rekognoseringsfly.

I henhold til russiske rapporter så ignorerte inntrengeren gjentatte ganger å følge etter jagerflyene. Kapteinen på Su-15 fikk ordre om å skyte ned etter at han hadde forsøkt å overbevise sine overordnende på bakken om at det dreide seg om et sivilt fly. Han fyrte av et par raketter som forårsaket betydelig skade på deler av den venstre vinge, punkterte skroget og drepte to av de 97 passasjerene

Etter å ha blitt truffet forsvant flyet inn i skyene og var for en tid ute av syne for de russiske jagerne. Det ble oppdaget igjen og tilslutt tvunget til å lande på en frossen innsjø som lå 140 km fra den finske grensen. De 107 ombord ble reddet av russiske helikoptre og fløyet til Murmansk.

Passasjerene ble sluppet fri etter to dager. Besetningen ble holdt tilbake og slapp fri først etter å ha gitt en formell unnskyldning og bekreftet at de med hensikt hadde unnlatt å følge jagerflyene. Russland krevde 100 000 dollar som dekning for underhold av passasjerer og mannskap i den tiden de ble holdt tilbake. Passasjerene ble fløyet fra Murmansk til Helsingfors med et fly fra Pan Am hvorfra en Korean Air Boeing 707 tok dem videre til Seoul.

Det koreanske passasjerflyet var blitt så sterkt skadet at det ikke var regningssvarende å reparere det og det måtte avskrives.

Hendelsen satte det russiske luftforsvar i forlegenhet fordi det koreanske passasjerflyet allerede hadde trengt i russisk luftrom før det ble oppdaget og forsøkt avskåret av jagerne. Det kan ha bidratt til en hendelse fem år senere da russiske jagere skjøt ned et annet koreansk passasjerfly Korean Air 007 som ble skutt ned over Okhotskhavet av sovjetiske jagere i 1983.

KAL Flight 902s planlagte rute i blått; og aktuell og feilaktig rute i rødt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata