Hopp til innhold

Koordinatbord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Figur som illustrerer et typisk koordinatbord til fresemaskin.

Koordinatbord er et bord som presist kan flyttes i horisontalplanet. Et arbeidsstykke monteres vanligvis på koordinatbordet. Koordinatbord brukes for eksempel i fresemaskiner, 3D-skrivere, mikroskop, eller for å gi horisontal bevegelse for automatiserte maskiner, som for eksempel monteringsroboter i produksjonsanlegg. Robotarmer og andre automatisere prosesser har ofte en begrenset bevegelsesfrihet med fastmontert base, og et koordinatbord kan dermed øke bevegelsefriheten til systemet ved å flytte arbeidsstykket i horisontalplanet.

Koordinatbord er laget for å gi høy posisjonsnøyaktighet langs flere akser. De kan styres manuelt ved hjelp av sveiver og/eller være motoriserte, da gjerne med linære motorer. Bordet beveger seg vanligvis på kulelagre.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Koordinatbord benyttes i industrier som farmasøytisk industri, produksjon av halvledere, generell automasjon innen maskinering og fabrikkanlegg forøvrig til for eksempel materialhåndtering og måling.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Koordinatbord har en flat overflate montert oppå enten kulelagre eller rullelagre med flere linære baser sammensatt av «forcers» og «platens».[bør utdypes] Forceren glir over glassplaten på et friksjonsløst luftlager og kan bevege seg over platen i en kontinuerlig lineær bevegelse. For å få flere akser blir ofte disse linære basene satt oppå hverandre, for eksempel bestpr et horisontalt XY-koordinatbord av to linære baser stablet oppå hverandre. X-aksen plasseres da gjerne nederst og festes til basen, mens Y-aksen plasseres mellom X-aksen og bordet på toppen. Justerbare «gibs» kan festes på begge akser.[bør utdypes] Denne typen koordinatbord brukes ofte for industrielle roboter, og kalles da ofte for «posisjoneringsbord». Typiske materialer brukt for å konstruere koordinatbord er rustfritt stål og støpejern, samt bronse for lagrene og aluminium for rammene.

Ulike typer koordinatbord[rediger | rediger kilde]

De største tekniske forskjellene mellom ulike koordinatbort er oppbygningen av «ways» og «drive»-mekanismen. «Ways»-mekanismen bestemmer lastkapasitet, hastighet i en rett linje, presisjon på en rett linjer og stivhet eller holdbarhet, mens «drive»-mekanismen bestemmer hvor jevne bevegelsene er samt hastighet.

Generelt anses koordinatbord å ha høy presisjon og kreve lite vedlikehold, samt har høy brukervennlighet. Imidlertid hender det at kulelagrene slites og må byttes ut regelmessig dersom vektbelastningen fra arbeidsstykkene er høy.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata