Konvergens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Konvergens betyr samling, sammenfall som antonym til divergens (spredning). Uttrykket brukes i flere fag, og får da en fagspesifikk betydning:

Matematikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Konvergens (matematikk)

Konvergens er innen matematikken en egenskap til følger, rekker og uekte integraler. En uendelig følge er for eksempel konvergent dersom det eksisterer en endelig grenseverdi når nummeret på ledd går mot uendelig. En følge som ikke er konvergent er divergent.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

  1. I R er tallfølgen 1, 1/2, 1/4, 1/8, ... konvergent, og den konvergerer mot 0. Tallfølgen 1, 1+1/2, 1+1/2+1/4, ... konvergerer også, i dette tilfellet mot 2.
  2. I rommet av alle reelle tall større enn eller lik 0, konvergerer følgen 1, 1/2, 1/3, 1/4, ... mot 0. Derimot er følgen 1, 1+1/2, 1+1/2+1/3, ..., den harmoniske rekken, divergent og går mot uendelig.

Biologi[rediger | rediger kilde]

I biologi betegner konvergens (konvergent utvikling) det at organismer som ikke er i slekt uavhengig av hverandre utvikler likheter i utseende (ytre bygning) atferd og/eller andre egenskaper, se konvergent evolusjon.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Teknologikonvergens handler om at ulike typer teknologier smelter sammen. Et eksempel er mobiltelefoner, noen ganger kalt smarttelefoner, der enheten ikke bare ringe og motta samtaler, men også ta bilder, spille av musikk, koble opp mot internett og GPS og kartfunksjoner.