Kontinent Skandinavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kontinent Skandinavia. Anti-totalitært tidsskrift var et norsk tidsskrift som utkom fra 1979 til 1982, med Tore Stubberud som redaktør.

Tidsskriftet utkom i samarbeid med det franskspråklige tidsskriftet Kontinent i Paris, som var et organ for opposisjonelle som levde i eksil fra Øst-Europa. Kontinent Skandinavia formulerte kritikk av marxismen og av de totalitære kommunistiske statene i Øst-Europa.

Bakgrunnen for tidsskriftet var omslaget blant europeiske intellektuelle på slutten av 1970-tallet, da mange, med de franske såkalte nye filosofene (blant andre André Glucksmann) i spissen, vendte seg bort fra marxismen. Tore Stubberud hadde introdusert «de nye filosofene» i Norge gjennom intervjuer og i boka Anti-Marx (1978).

I redaksjonsrådet for Kontinent Skandinavia satt blant andre Asbjørn Aarnes, Bengt Calmeyer, John Sannes, Hans Skjervheim og Ivar Magnus Ravnum. Tidsskriftet bragte stoff av blant andre Eugène Ionesco, Leszek Kolakowski og Claude Lefort. Den norske filosofen Hans Skjervheim bidro med «Brev fra Myrkdalen».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Inge Sørbø: Hans Skjervheim – ein intellektuell biografi. Oslo: Samlaget, 2002.